Makrill, dyr men efterlängtad vårprimör

I början på maj kom den första makrillen till Göteborgs Fiskauktion och den lycklige fiskaren fick drygt 100 kr per kg för sina dyrgripar. Priset över disk kom då att ligga runt 135 kr per kg hel fisk, vilket innebär ca 270 kr för filéerna. Trots det höga priset avskräcks inte de största makrillsentusiasterna.

Makrill, som fått sitt namn från holländska makreel, var i saltad form en viktig internationell handelsvara under medeltiden.

”Kärt barn har många namn” - detta gäller sannerligen för makrillen. Innan den hette makrill var troligen det nordiska namnet qlunn. Makrillen har i senare tid fått olika namn beroende av var den fiskas, vilket redskap den fiskats med, hur fet eller mager den är eller dess storlek. Exempelvis är Dogger x-makrill en stor makrill fångad på Doggers bank medan spirr är en liten makrill fångad närmare kusten. Man hör också talas om bottenmakrill, höstmakrill, fetmakrill och garnmakrill.

Under vintern äter makrillen nästan ingenting. Då lever den på djupt vatten i västra Nordsjön och väster om de Brittiska öarna där det är en stabil ”varm” vintertemperatur. På våren kommer makrillen in till Skagerack, Kattegatt och Öresund för att leka och äta upp sig. Det innebär att den första makrillen är mager i kroppsformen men äter sakta upp sig för att bli riktigt god och rund på sensommaren eller tidig höst. De år som det kommer in kraftigt med saltvatten i Östersjön kan man också finna makrillen där eftersom det är en fisk som följer strömmarna av mat och därmed av saltvatten. Makrillens ägg är pelagiska, dvs de driver med vattenströmmarna i havet. Efter det att larven kläckts har makrillen en snabb tillväxt och blir könsmogen efter 3-4 år. Den kan bli 20 år gammal.

Under hela vintern förses marknaden med makrill från bl a Spanien och Norge. Detta är ofta en ganska liten makrill men av god kvalitet. Under denna tid på året är makrillen inte tillgänglig för den svenska fiskeflottan, så skall vi äta svenska makrillar får vi tålmodigt vänta till våren. Nu kommer den svenska primören och kan man vänta i ett par veckor till går oftast priset ner till mer normala nivåer!

Nu i början av säsongen är makrillen gärna fylld av rom eller mjölke och detta är en delikatess som man skall ta vara på. Efter leken börjar makrillen genast ta till sig föda och blir snabbt fet igen för att kunna klara vinterns fasta. I år kan vi fiska 3326 ton makrill i Kagerack, Kattegatt och Östersjön. Den fångas med garn, trål, dörj och ringnot.

Pressmeddelande från: Svensk Fisk
Artikeln publicerad: 050530


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com