IP-telefoni använder internet för telefonförbindelsen vilket innebär två problem vid nödsamtal. Det ena är att systemet inte tillåter att samtalen kopplas automatiskt till närmaste SOScentral där också resurserna för hjälp finns. Det andra är att samtal med IP-telefon inte lämnar adressinformation till SOS-centralen.
- Sammantaget innebär bristerna med IP-telefoni en betydande risk för att utryckningar hamnar på fel plats eller att de inte kan verkställas lika snabbt. Det är därför ett viktigt kvalitetskrav på IP-telefonibranschen att man skapar samma kvalitet som för annan telefoni, säger Sven-Runo Bergqvist.
SOS Alarm tar varje år emot 3,5 milj samtal över nödnumret 112. Medelsvarstiden får inte överstiga 8 sekunder och tiden det tar för att hantera efterföljande åtgärder handlar ofta bokstavligen om en skillnad mellan liv och död. Därför är det grundläggande att kraven på hur teleoperatörerna som ska föra fram nödtrafiken bibehålls även om tekniska eller marknadsmässiga förändringar sker i samhället.
Nyligen kom ett nödanrop från en brand i Göteborg in till SOS Alarm. Det kom till SOS Alarm i Stockholm eftersom företaget där det brann har IP-telefoni med anslutningspunkt till telenätet i Stockholm. Telesignalen styrs av var datorn står. Flera andra liknande exempel har uppmärksammats under den senaste tiden.
Den som larmar ut hjälp i nödsituationer tappar tid genom att omkoppling måste ske och det föreligger risk för förväxling vid utlarmning av räddningsresurser i form av t ex räddningstjänst, ambulans och polis. Hur många orter i Sverige har inte en Kungsgatan eller Norrvägen?
- Branschen måste förbättra kvalitén på IP-telefonin och informationen kring dessa aspekter. Risken är annars att tryggheten minskar i de mest avgörande situationerna då människor oftast också har svårast att hinna eller orka leta efter alternativa hjälpvägar. Innan detta har skett fullt ut är det ytterst viktigt att vi alla lär oss hur den formen av telefoni fungerar. När man ringer 112 i nödsituationer måste man exempelvis vara mycket mer noggrann med att klart och tydligt ange ort och adress, säger Sven-Runo Bergqvist.