Regelbundna mat- och sovvanor gör eleverna smartare

Regelbunden dygnsrytm när det gäller mat och sömn skapar bättre förutsättningar för att eleverna ska orka prestera mer i skolan. Mjölkfrämjandet har i samarbete med Svensk Mjölk nutritionsforskning sammanställt materialet ”Mat- och sömnskola för skolan” som ger fakta, tips och råd för hur eleverna ska äta och sova för att må bra samt kunna öka koncentrationen i skolan.

Kroppsklockan fungerar olika beroende på var i livet vi befinner oss. Alla föräldrar med tonåringar i familjen vet att de kan ”sova hur länge som helst”, vilket de har biologisk rätt till eftersom puberteten kräver mycket sömn. Samtidigt är det under denna period extra viktigt att äta mat som innehåller mycket vitaminer och mineraler tillsammans med lagom mängd energi. Att äta regelbundet och lagom mycket gör att hjärnan får jämn tillgång till energi, vilket gör att vi blir pigga och orkar mer. Frukosten är särskilt viktig för att orka med en hel skoldag.

De elever som är morgonmänniskor äter gärna frukost eftersom matlusten infinner sig direkt när de vaknar, säger Gerhard Nordlund, prefekt och forskare vid pedagogiska institutionen vid Umeå universitet. De elever som är nattugglor väcks för tidigt i dygnsrytmen för att kunna äta frukost. Och har därmed bäddat för att fortare tappa koncentrationen på inlärningen.

Att servera frukost i skolan och införa flexibel tid för skolstarten är några av de råd som presenteras i ”Mat- och sömnskola för skolan”. Goda måltids- och sömnvanor gör att eleverna blir mer ”vakna” och alerta på lektionerna och kan därmed prestera och tillgodogöra sig kunskaper bättre.

Alla barn och ungdomar behöver frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål under ett dygn för att få i sig tillräckligt med näring, säger Kerstin Wikmar, dietist på Mjölkfrämjandet.

Mjölk är ett smart dryckesval till skollunchen. Det är svårt att leva upp till Livsmedelsverkets rekommendation om att lunchen ska stå för en tredjedel av dagens energi- och näringsbehov utan att mjölk serveras till skollunchen. Mjölk ger näring och energi som behövs för att må bra och hålla koncentrationen uppe under skoldagen. Hela 14 av 18 viktiga vitaminer och mineraler finns i mjölk.

Tonårstjejer är sämre på att dricka mjölk till lunchen än vad killarna är. Eleverna vill ha den mjölk de är vana vid och ökad valfrihet mellan olika mjölksorter är en enkel åtgärd för att fler ska dricka mjölk till lunchen och få den näring de behöver, fortsätter Kerstin Wikmar.

”Mat- och sömnskola för skolan” finns att ladda ned på www.mjolkframjandet.se och är ett praktiskt verktyg för både de som jobbar inom skolans värld och föräldrar.

Pressmeddelande från: Svensk Mjölk AB
Artikeln publicerad: 050520


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com