Höga doser av solens ultravioletta strålning (UVS) kan leda till gråstarr. Det visar Marcelo Ayala, biträdande överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro i sin avhandling Influence of exposure patterns and oxidation in UVR-induced cataract.
Gråstarr är en mycket vanlig sjukdom i ögat som ger synnedsättning på grund av att linsen blir grumlig. Sjukdomen är fortfarande den vanligaste orsaken till blindhet i världen. Det finns flera kända faktorer som kan orsaka gråstarr, exempelvis mediciner, diabetes och hög ålder. Marcelo Ayala påvisar nu UVS betydelse för utvecklingen av sjukdomen.
I den friska linsen finns mycket lite syre. I mina studier har jag sett att UVS sätter igång en biologisk process som förorsakar syreomsättning i ögat. Denna oxidation skadar linsen och leder till gråstarr. Det innebär att solens UVS är skadlig för ögat och att gråstarr är vanligare hos människor som utsätts för mycket sol.
I ett försök att minska den skadliga syreomsättning har Marcelo Ayala även bedrivit forskning kring hur vitamin E, en av våra vanligaste antioxidanter, kan användas för att motverka oxidationsprocessen i ögat.
I laboratorieförsök har vi kunnat påvisa att vitamin E är en antioxidant som har en hämmande effekt på den oxidation som sker i ögat vid höga doser av UVS. Vitamin E kan därför ha en skyddande effekt mot de skador som uppstår i ögat då vi vistas för mycket i solen. Tillskott av antioxidanter skulle därför kunna vara ett sätt att skydda sig mot gråstarr.
Marcelo Ayala har också undersökt genetikens betydelse för utvecklingen av gråstarr. I sina studier har han kunnat påvisa likheter mellan UVS inverkan på gener i ögats lins och UVS effekt på huden vid utvecklingen av hudcancer, malignt melanom.
Genen p53 har till uppgift att reparera skadade celler och förinta de celler med skador som inte går att åtgärda. Denna process innebär att sjuka celler inte kan reproducera sig och orsaka sjukdomar. P53 är en mycket beforskad gen och tätt förknippad med utvecklingen av cancer.
I och med att det finns många biologiska likheter mellan huden och ögats lins är det intressant att undersöka UVS påverkan på p53 i linsen. I våra analyser kunde vi se att UVS ledde till en kraftig förhöjning av p53 i linsen. Denna genförändring kan vara en faktor med koppling till gråstarr.