Läkemedelsverket har beslutat att den röda varningstriangeln på läkemedelsförpackningarna som markerar trafikvarning kommer att försvinna. Förändringen berör många människor och gäller från den 1 juli 2005.
Läkemedel som saknar varningstriangel kan förleda personer att tro att det på inga sätt kan påverka lämpligheten i trafiken. Man kan dock reagera olika på läkemedel beroende på individuella förutsättningar som t.ex. ålder, kroppsvikt, sjukdomar och vilka andra läkemedel som används. Det går därför inte att säkert säga vilka läkemedel som kan påverka en viss persons körförmåga. Bilförare måste också alltid göra en helhetsbedömning om den egna konditionen avseende trötthet mm är förenlig med bilkörning.
Läkemedelsverket har därför beslutat att varningstriangeln ska tas bort från läkemedelsförpackningarna från den 1 juli 2005 och ersättas med en varningstext i bipacksedeln. Förändringarna kommer att genomföras under en period av två år.
? Trenden i samhället idag är att människor vill ha mer information och ta större del i besluten kring sin läkemedelsbehandling, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Gunnar Alvan. Vi går från ett system som är vilseledande till ett system som har ett korrekt faktaunderlag samt är mer tillförlitligt och nyanserat.
Patienter uppmanas att läsa informationen i den bipacksedel som medföljer läkemedlet. Om man behöver hjälp att avgöra hur man påverkas av de läkemedel man använder bör man vända sig till sin läkare eller till apotekspersonalen.
Varningstriangeln skapades på sjuttiotalet efter en överenskommelse mellan de nordiska länderna. Märkningen var en signal om att läkemedlet kunde påverka förmågan att köra bil och andra fordon, hantera maskiner eller påverka andra situationer som krävde skärpt vaksamhet. På sjuttiotalet fanns ännu inga bipacksedlar i läkemedelsförpackningarna där mer detaljerad information kunde lämnas, och varningstriangeln var då ett enkelt sätt att få fram ett viktigt budskap.