Europaparlamentet röstade på onsdagen med bred majoritet för att ändra EU-kommissionens förslag om att öppna för längre arbetstider. LO anser att beslutet är en stor seger för fackföreningsrörelsen.
EU-kommissonens förslag innebar att arbetsgivarna i Europa fortsatt skulle ha möjlighet att genom individuella avtal kringgå arbetstidsreglerna. Särskilt i Storbritannien har miljontals människor tvingats skriva på avtal om att arbeta långa arbetstider, uppemot 60-timmars arbetsvecka. Detta hotade också att sprida sig till övriga Europa.
Parlamentet kräver nu att den möjligheten till missbruk som finns i arbetstidsdirektivet tas bort inom tre år.
Parlamentet gick också emot kommissionen ifråga om jourtider. Bakgrunden är att EG-domstolen slagit fast att all jourtid ska räknas som arbetstid. Kommissionen och flera medlemsländer ville att endast så kallad aktiv jourtid ska räknas in i arbetstiden. Parlamentet vill behålla den nuvarande grundregeln men ändå ge möjlighet till ökad flexibilitet.
Genom Europaparlamentets beslut minskar vi risken för social dumping genom en konkurrens med långa arbetstider mellan EU-länderna.
Beslutet visar att det finns en stor majoritet i parlamentet som vill slå vakt om den europeiska sociala modellen. LO beklagar att den majoriteten inte fanns på den svenska sidan i parlamentet. Bara socialdemokraterna och miljöpartiet valde att rösta för förändringarna i arbetstidsdirektivet. Vänsterpartisterna lade ner sina röster och dom borgerliga partierna, inklusive junilistan, röstade för fortsatt möjlighet till social dumping Europa.