I efterdyningarna av stormen Gudrun har det aldrig varit så många arbetslag ute i de sydsvenska skogarna som nu. Det betyder risk för maskiner som går varma, träspån som virvlar runt och hamnar på glödheta avgasrör och faller ner i den torra skogen eller en slarvigt släckt cigarettfimp.
Om det skulle börja brinna i den stormfällda skogen kan det snabbt bli mycket allvarligt. En vanlig skogsbrand sprider sig relativt långsamt i tall- och granskog, cirka 1 till 10 meter per minut. I stormfällda områden kan det gå 10 till 20 gånger snabbare, säger Anders Blomqvist, chef för Länsförsäkringars lantbruksavdelning.
All personal som arbetar i skogen bör ha en grundläggande brandskyddsutbildning för att få kunskap om de vanligaste riskerna och enkla släckmetoder. Flera räddningstjänster kommer inom kort att tillhandahålla utbildning med inriktning på brand i den stormfällda skogen. Länsstyrelsen eller räddningstjänsten kan utfärda särskilda anvisningar när risken för brand bedöms som mycket stor ta kontakt den lokala räddningstjänsten och kontrollera vad som gäller på aktuell plats.
Länsförsäkringar rekommenderar starkt att utrusta skogsmaskinerna med fler handbrandsläckare, gärna skum eller lättvattensläckare då de är mycket effektiva mot brand i ris och mossa. Vid reparationsarbeten som kräver att svetsutrustning eller kap- slipmaskiner används gäller de särskilda brandskyddsföreskrifterna "Heta arbeten". Att inte följa detta regelverk ger vid skada betydande nedsättningar av eventuell försäkringsersättning, säger Anders Blomqvist.
För att hjälpa räddningstjänsten att hitta fram till brandplatsen är det till mycket stor hjälp om maskinförare och andra som arbetar i skogen förses med så kallat larmkort med uppgift om vilka koordinater arbetsplatsen har. Koordinaten ska samtliga fastighetsägare ha sedan tidigare. Det finns dock anledning att uppdatera uppgifterna med Räddningstjänsten.