Nu rustar Västra Götalandsregionen för en ökad satsningen på forskning och utveckling. 650 miljarder kronor finns i EU:s budget för forskning och utveckling under den kommande sjuårsperioden. Genom en gemensam västsvensk satsning ska regionen, kommunerna, högskolorna och näringslivet ta så stor del som möjligt i EU:s satsning.
Med den föreslagna budgeten för sjuårsperioden 2007-2013 ligger i EU-potten 73 miljarder euro eller 650 miljarder kronor. Kommissionen lade i början av april 2005 fram ett förslag till ett sjunde ramprogram för forskning, utveckling och demonstration. I mitten av maj samlas därför företrädare för de västsvenska högskolorna, regionen, kommunerna och näringslivet för att konferera kring hur sjunde ramprogrammet bäst kan utnyttjas i Västra Götaland.
- Syftet är att stärka regionens attraktionskraft och näringslivets internationella konkurrensförmåga, säger Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande i ett uttalande.
- Kommissionens förslag är mycket spännande och under delprogrammet Samarbete redovisar kommissionen nio tematiska områdena som alla är av intresse för oss i Västra Götalandsregionen, fortsätter Roland Andersson.
Hälsa blir ett särskilt tema, liksom areella näringar, livsmedel och bioteknik; informations- och kommunikationsteknik, tranportteknik, nanoteknologi, energi, miljö och klimat, säkerhet och rymd samt samhällsvetenskap och humaniora.
- Vi har, på alla områden, anledning och förutsättningar att åstadkomma en västsvensk kraftsamling, kommenterar Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och vice ordförande i beredningen för tillväxt och regional utveckling inom Sveriges Kommuner och Landsting.
- Det är viktigt att Sverige tar vara på möjligheterna och hävdar sin traditionellt höga nivå på FoU Regional samverkan kan få mycket stor betydelse i det nya programmet, säger Bjarne Kirsebom, Sveriges forskningsråd i Bryssel, som också medverkar vid majseminariet.
- Vi vill se att den västsvenska samverkan mellan forskarvärlden, industrin och vår samhällsservice som ger såväl ökad slagkraft på världsmarknaden som bättre resultat i våra egna verksamheter, avslutar Göran Johansson.