I söndags fortsatte kronpinsessan sin resa i Asien med att besöka Lutherhjälpens katastrofarbete på Sri Lanka. Drygt tre månader efter katastrofen försöker människor hitta vägen tillbaka till vardagen.
Vi förlorade allt, berättade några fiskarkvinnor när kronprinsessan Victoria på söndagen träffade dem i ett läger på södra Sri Lanka. Mötet med dem var en del av hennes besök vid Lutherhjälpens katastrofarbete.
|
Medias intresse var stort när kronprinsessan besökte Lutherhjälpens projekt för tsunamioffer på Sri Lanka. Här intervjuas hon av en lankesisk radiostation.
Foto: Eva Pérez Järnil/IKON
|
|
Kronprinsessan, som är Lutherhjälpens beskyddare, ställde många frågor om livet i lägret och om hur kvinnorna ser på framtiden för sig och sina familjer.
-Vi lever i ständig oro och vill inte återvända till stranden, sade de.
I stället hoppas de få boplatser en bit från vattnet där de kan bygga upp nya hem. Många fiskare är rädda för havet, medan en del är igång med fisket igen. Lutherhjälpens särskilda bidrag i katastrofhjälpen är det psykosociala arbetet. Det handlar bland annat om att ge människor möjlighet att vara med och påverka och att själva formulera sina mål för framtiden, samt att tillsammans med andra drabbade bearbeta sina upplevelser. Frivilliga socialarbetare är nyckelpersoner i detta. I ett samtal med tre av dem uttryckte kronprinsessan Victoria stor beundran för vad de gör.
Vid ett kort besök i ett buddisttempel berättade anglikanska och buddistiska präster om sitt samarbete i stödet till människor som drabbats av tsunamin. ’Det finns inga gränser mellan oss.’
- Det ni gör är en modell för samverkan mellan olika religioner, konstaterade kronprinsessan.
Genom samarbetet med lokala kyrkor på Sri Lanka har Lutherhjälpen varit med i katastrofinsatserna sedan omedelbart efter tsunamin.
- Tack vare det samarbetet finns Lutherhjälpen kvar lång tid framöver, säger Annette Lundquist-Larsson, som är ordförande för Svenska kyrkans internationella arbete.
Lutherhjälpen är den del av Svenska kyrkan som ansvarar för katastrof- och utvecklingssamarbete och har i över 50 år bistått människor i nöd världen över. Styrkan är ett unikt, globalt nätverk med en mycket stark lokal förankring. Arbetet handlar om att skapa förutsättningar för människor att leva och utvecklas på sina egna villkor, samt att bekämpa orsakerna till fattigdom och förtryck.
.