Vägverket föreslår sänkt hastighet till 30 km/tim vid busshållplats i samband med av- och påstigning. Den nya regeln ska testas i ett antal kommuner under år 2006 och om försöken utfaller väl skall den införas i hela landet år 2007. Teknik för markering av sänkt hastighet som kommer att testas är dels utmärkning av fordon, till exempel blinkande skylt bak och fram på bussen, och dels utmärkning av hållplats.
Dessutom föreslår Vägverket bland annat:
- översyn av hållplatsernas utformning och placering
- kvalitetssäkring i upphandling och uppföljning
- örtydligande av ansvar och roller i hela resan
Förslaget kommer att ge säkrare resor för barnen men också för andra resenärer. Det mest kritiska skedet under bussresan är när passagerarna går över en väg på väg till eller från hållplatsen. Därför måste farten sänkas vid de tillfällena, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Tre dödsolyckor inträffade i höstas under en kort tidsperiod i samband med skolskjutsning. Infrastrukturminister Ulrica Messing bjöd in olika aktörer till ett möte den 14 december för att diskutera vad som kunde göras för att öka säkerheten för barn som åker skolskjuts. Vägverket fick i uppdrag att ta fram förslag för att öka säkerheten.
Vägverket föreslår nu sänkt hastighet till 30 km/tim vid hållplatser när en buss stannat för att ta upp eller släppa av passagerare. Försöksverksamhet kommer att ske i Linköpings kommun under 2006. Intresset är stort från andra kommuner och några ytterligare kommer att väljas ut som ska ingå i försöket. Om försöken utfaller väl skall den nya regeln införas i hela landet år 2007. Försöken kommer att mäta effekterna dels av utmärkning av fordon, till exempel blinkande skylt bak och fram på bussen, och dels av utmärkning av hållplats. Tiden fram tills dess används för att bereda detta juridiskt, förbereda informationsinsatser samt kontrollera att förslaget håller för ett praktiskt införande. Förslaget kombineras med ytterligare ett antal åtgärder, bl.a. utvecklat samråd, en översyn av hållplatsernas utformning och placering, kvalitetssäkring av upphandling och uppföljning, översyn av regelverket samt tydligare ansvar och roller.
Förslaget har tagits fram efter samråd med Sveriges Kommuner och Landsting, Svenska Lokaltrafikföreningen, Skolverket, NTF, Svenska Taxiförbundet, Bussbranschens Riksförbund, Svenska Kommunalarbetarförbundet och VTI.