Påsken och fastan – Här står fisken i centrum

Påsken är en blandning av kristen tradition och gammal folktro. På det sätt vi firar och vad vi äter i samband med påsk har anor från medeltiden. Påsken var förr kristendomens största högtid och fastan som varade 40 dagar innan påsk var sträng och man fick inte äta ägg och kött. Fisk och grönsaker var dock tillåtet och till fisk räknades även säl och bäver!

På dymmelonsdagen började påskfriden och då skulle allt vara så tyst som möjligt. Från klockan 10.00 fick man inte göra saker som gav ifrån sig höga ljud som t ex hugga ved, väva eller smida järn. Man fick heller inte använda sig av något som var runt som t ex köra slipsten, kavla ut deg eller spinna garn. Dagen efter, skärtorsdagen, var den mest fruktade dagen på året. Då var häxorna på väg till Blåkulla och var man inte på sin vakt kunde de slå sig ner på gårdarna och drabba människor och djur på de mest ohyggliga sätt. Kvastar gömdes och man sköt med gevär och tände eldar för att skrämma iväg dessa kvinnor som man trodde var i förbund med djävulen.

Maten runt påsk har gamla anor.

Vid alla våra stora högtider är fisk en av det viktigaste inslagen på matbordet. Påsken är inget undantag. Främst är det inlagd sill i olika smaker men också gravad och rökt lax. Anledningen till detta går även det långt tillbaka i tiden. Möjligheterna att bevara fisk var då begränsade och att torka, grava eller konservera fisken gjorde det möjligt att lagra den.

Fastan före påsk var strikt och sparsmakad. Det var inte tillåtet att äta ägg, kött, mjölkrätter eller socker. Man skulle leva snålt. På långfredagen åt man det enklaste tänkbara, salt sill och kall potatis. På påskaftonen serverades lutfisk på sina håll eller korngrynsmjöl till huvudmål.
Men på påskdagen byttes fasta och häxskräck mot fest och glädje. Många tjuvstartade redan på påskaftons kväll.
Det kunde vara äggröra med ansjovis eller böcklingsfyllda ägghalvor men även flundra, ål och laxöring. Ägg och sill är ett måste på påskbordet än idag men långfredagens magra mål har under senare tid bytts ut mot en festlig fiskrätt. Det blir en önskestart för magen inför helgens brokiga buffébord.

Överraska dina vänner med Stefan Karlssons (Restaurang Fond i Göteborg) rödtunga med påskgul sås nu på långfredag. Vi lovar då blir dagen varken långtråkig eller sparsmakad.

Smörstekt rödtunga med pepparglaserade morötter samt apelsinsås, 4 pers.

• 4 dubbelfiléer av rödtunga
• 1 apelsin, saften samt rivet skal
• 1 hackad schalottenlök
• 1 tsk vitvinsvinäger
• 2 dl fiskbuljong
• 2 dl grädde eller matlagningsgrädde
• ca 75 g normalsaltat smör
• 1-2 droppar apelsinolja
• salt och peppar
• 24 st små, skalade morötter
• salt och grovmalen svartpeppar
• sallad eller örter till garnering
Gör så här:

Vik fiskfiléerna till ett paket. Salta och peppra. Stek några minuter på varje sida. Lägg det gula från apelsinskalet samt hackad schalottenlök i en kastrull med smör. Låt fräsa utan att ta färg. Slå på vatten, vinäger och saften från apelsinen. Låt sjuda i några minuter. Häll i grädden och låt sjuda ytterligare några minuter. Mixa såsen slät. Tillsätt smöret och apelsinoljan. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.

Pressmeddelande från: Svensk Fisk
Artikeln publicerad: 050322


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com