Det är mellan tåget och bilen som det stora slaget om resenärerna står under de närmaste tio åren och utgången är avgörande för framtiden för såväl svensk järnvägstrafik som SJ. SJ kan idag med trovärdighet ta upp kampen mot bilismen på såväl fjärr- som regionaltrafiken och målet är att öka tågtrafikens andel av det totala resandet till 19 procent inom en treårsperiod.
- Vi kan nu med trovärdighet på punkt efter punkt peka på fördelarna med tåget jämfört med bilen. SJ är idag ett modernt reseföretag och det ger oss större konkurrenskraft och därmed kraft att växa. Det handlar om att vi nu kan bevisa att tåget är framtidens sätt att resa och att bilens roll begränsas, säger Jan Forsberg.
De fyra områden som SJ pekar ut där tåget är överlägset bilen är trafiksäkerhet, pris, miljöpåverkan samt den frihet att göra vad som faller en in under resan som tåget erbjuder samtidigt som resenären spar tid.
- Trafiksäkerhetsaspekten är uppenbar en bilist löper mycket större risk a tt förolyckas än en person som tar tåget. För miljön är bilen en katastrof. Under en enkel resa mellan Göteborg och Stockholm släpper en genomsnittsbil ut 44,5 kilo koldioxid i luften mot fyra hekto för ett helt SJ-tåg, säger Jan Forsberg.
Även vid en prisjämförelse är SJ mycket konkurrenskraftigt jämfört med bilen såväl vid längre resor som kortare pendlingsresor. Detta har blivit än tydligare sedan SJ för ett år sedan introducerade en ny prismodell med fler resor till mycket låga priser Just nu. Från den 4 april går det köpa Just nu-biljett även i första klass.
Med de nya och moderniserade tåg som SJ nu introducerar med Internet, mobiltäckning och ny och godare mat blir alla fördelarna med tåget ändå tydligare. Resenären har bättre komfort, man sparar tid och resenärer kan välja att arbeta, sova, läsa, äta eller bara umgås på tåget. Allt detta är otänkbart i bilen.
SJs målinriktade förnyelsearbete har nu kommit så långt att företaget är redo att ta upp kampen med b ilen på allvar. Att SJ utsett just bilen till huvudmotståndare! är naturlig då denna idag är dominerande och samtidigt det enda ressätt som kan konkurrera på såväl fjärr- som regionala resor.
- Med ett positivt resultat för 2004 i ryggen, nya och renoverade tåg i trafik och med en mängd andra nyheter som tydliggör fördelarna med tåget är vi väl rustade att anta utmaningen. Idag har bilen 70 procent av det totala resandet i Sverige och tåget 14. Vårt första mål i denna utmaning är att tåget ska ha en marknadsandel på 19 procent vid utgången av 2007, säger SJs VD Jan Forsberg.
SJs förnyelsearbete har två delar. Dels den som handlar om att skapa en sund ekonomisk bas vilket uppnåddes under 2004, dels den marknadsfokusering där lanseringen av SJs nya regionaltåg dubbeldäckaren och det upprustade X 2000 för en månad sedan är höjdpunkten hittills.