Vedums stationshus blir byggnadsminne
Länsstyrelsen har fattat beslut om att skydda det gamla stationshuset i Vedum som byggnadsminne. Många har sett det oansenliga stationshuset på film. Det är så typiskt för en liten station att det användes till inspelning för filmen Stinsen brinner
Den nuvarande tätorten Vedums uppkomst och utveckling sammanfaller starkt med stationens tillkomst i närheten av den gamla kyrkbyn. Stationshuset är ett välbevarat exempel på de mindre stationshus som uppfördes i ett stort antal på de enskilda bansträckorna. Denna stationstyp är idag sällsynt, då många liknande stationer rivits, sålts eller förändrats.
Vedums stationshus uppfördes efter ritningar av Claes Adelskiöld för den smalspåriga järnvägen Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga. Bandelen Herrljunga-Vara började trafikeras 1866 och linjen i sin helhet ett år senare. Banan ombyggdes till normalspår 1900 och övertogs av SJ 1940.
Stationshuset är byggt av trä i 1 ½ våning. Ytterligare tre stationer efter banan utfördes efter samma eller liknande ritningar. Fasaderna är fodrade med liggande och stående panel och däremellan ett brett våningsband. Taket är ett sadeltak, täckt med tegel, och med en utskjutande takfot med dekorativa taktassar.
Interiören, bland annat i väntsalen, präglas av en modernisering som gjordes under 1940-talet. Dörrar, golv, väggpaneler och biljettlucka är exempelvis bevarade från denna tid. Till stationsmiljön hör även det välbevarade avträdet som har ett likartat utseende och troligen är samtida med stationshuset.
Länsstyrelsen har bedömt att Vedums stationshus är av så stort kulturhistoriskt värde att det motiverar en byggnadsminnesförklaring.
Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 050318
|