Svenska Seglarförbundet fyller 100 år: Nu ska fler få chansen att upptäcka segling

Ända sedan sekelskiftet 1800-1900 har segling varit en populär fritidssysselsättning och en uppskattad sport i Sverige. Redan då var det full aktivitet kring klubbarna och dess omtyckta klubbholmar. Det bildade grunden till dagens seglingsaktiviteter. Nu när Svenska Seglarförbundet firar sitt 100-årsjubileum arbetas det på bred front för att ge fler möjligheten att upptäcka seglingen som sport.

Med Sveriges långa kuststräcka är det inte konstigt att seglingen växt sig stark. Det är inte heller konstigt att seglingen har en lång tradition i Sverige, då den ju ger så mycket till så många. Alla kan få sitt; den äventyrslystne, den som vill koppla av i härlig miljö, den tävlingsinriktade, den som vill prestera själv, den som vill prestera gemensamt i lag, den som vill utveckla sitt lagarbete, den som vill fila på teknik och konstruktion, den som vill förbättra sin fysik, den som vill utveckla sig mentalt, den som vill lära sig mer om väder och vind, den som tycker om att navigera, den som är ung, den som är gammal, tjejer, killar, ja listan kan göras lång. Det är seglingens många olika dimensioner som gör den så spännande och utvecklande. Segla kan man göra hela livet och ändå i princip aldrig bli fullärd. Det är alltid någon som kan just det där momentet bättre, fråga några av våra elitseglare på hög nivå idag, Fredrik Lööf, Johan Molund eller Therese Torgersson. Det spelar ingen roll om man kammat hem både EM- och VM-guld, det finns alltid saker att förbättra. Så är det även för fritidsseglaren och kanske är det just det som gör seglingssporten som hobby så utvecklande och rolig.

Alla kan segla och fler ska få chansen

Det är ingen påhittad slogan, alla kan segla, det är sant. Det spelar ingen roll om du är ung, gammal, frisk eller handikappad, det går alltid att hitta ett sätt för alla att njuta av seglingen. Det gäller bara att hitta formerna, rätt vatten, rätt klubb, rätt båt och rätt tid att segla på. Inom Svenska Seglarförbundet pratar vi mycket om detta just nu. Vi vill att fler ska få möjlighet att upptäcka seglingen. Det är något vi, tillsammans med de 429 segelklubbarna i landet, arbetar hårt för. Vi tror att vi ska lyckas att göra seglingen mer lättillgänglig för alla. För två år sedan startade projektet Ungdomsvänliga Klubben – ett projekt som skall hjälpa våra klubbar att rusta sig för framtiden. Att vara framtidstidig innebär att våra segelklubbar rustar sig så att de kan svara upp mot gällande och kommande förutsättningar att driva sin verksamhet.

Ökad tillgänglighet

En nyckelförutsättning är en avsevärt förbättrad tillgänglighet för alla – ung som gammal – att komma i kontakt med segelsporten. I begreppet tillgänglighet menar vi då tillgänglighet av såväl båtar som förståelse genom instruktion av rätt utbildade instruktörer och tränare. De segelklubbar som löser denna rekryteringsknut kommer också att bli framgångsrika i sitt rekryteringsarbete.

I de Ungdomsvänliga klubbarna skapas nu dessa förutsättningar. Genom statens Handslag med idrotten har Svenska Seglarförbundet nu även fått bättre ekonomiska möjligheter att stimulera tillgängligheten i rekryteringsarbetet ute i klubbarna, så att dörrarna kan öppnas för fler att segla. Konkret innebär Handslaget att Svenska Seglarförbundet har fått ökade resurser för att stödja segelklubbar genom investeringar som förbättrar tillgänglighet av såväl båtar som instruktörer och tränare. Detta samarbete mellan SSF och våra klubbar påbörjades redan under 2003 och skapar fantastiska möjligheter för fler att få lära sig segla!

Arbetet med breddningen av segling som sport intensifieras nu i samband med att Svenska Seglarförbundets 100-årsjubileum. Löpande rapporter om svensk segling och arbetet på alla nivåer ges på Svenska Seglarförbundets hemsida www.svensksegling.se . Där finns även mer information om Ungdomsvänliga Klubben, Handslaget, utbildningar, Svenska Seglarförbundets 100-årsjubileum med mera.

Pressmeddelande från: Svenska Seglarförbundet
Artikeln publicerad: 050309


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com