Kinnekulle hembygdsförenings årsmöte
Söndagen den 6 mars 2005 höll Kinnekulle hembygdsförening sitt årsmöte. Ett större antal medlemmar hade sökt sig till Medelplana bygdegård där mötet hölls och öppnades av ordförande Gill Bengtsson. Hela sittande styrelse omvaldes och fick förnyat förtroende av medlemmarna. Kassören Marianne Kling redovisade föreningens ekonomi och gjorde detta på ett engagerat sätt, här finns inget tvivel om vad som är inkomster och utgifter.
Hembygdsföreningens medlemsantal ökar stadigt och är f.n. uppe i 243 medlemmar.
|
Styrelsen: fr,v bak Stefan Andersson, Ingemar Green, George Carlsson, CG Gillström
fr,v fram Marianne Kling, Roland Andersson, Gill Bengtsson, Sven Pilfalk och Cecilia Waern.
På bilden saknas Wilhelm Klingspor
|
En återblick av år 2004 gjordes och föreningens stora händelse under det gångna året var invigningen av Bruksmuseet i Falkängen samt föreningens 60 års jubileum.
Mycket har gjorts under det gångna året och arbetet med att renovera föreningens byggnader fortsätter.
Ljungs stuga i Hällekis, ortens äldsta byggnad var en fråga som togs uppe på mötet. Skall föreningen rusta upp stugan eller inte? Mycket behöver göras. Frågan kommer att behandlas vidare av styrelsen när kostnadskalkyl över renoveringen upprättats.
Den lilla stugan har en bostadsyta på 19 m2 och innehåller ett rum och kök, takhöjden i köket är endast 1,67 m och rummet har en höjd på 1,80 m.
Ljungs stuga är belägen strax nordost om dammen i Hällekis samhälle. Den är utan tvekan den äldsta arbetarbostad som nu finns i Hällekis. Den kom till under Alunbrukets tid för mer än 200 år sedan. Mycket talar för att den byggts av Jan Eriksson Setterberg som anställdes vid Hönsäters Alunbruk i samband med brukets utvidgning 1795. Erikssons son Sven tog namnet Ljung. Efter Ljung bodde ett antal familjer och den sista familjen som flyttade till stugan var gårdssnickare Karl Gustaf Holmgren med familj detta var år 1932. Holmgrens yngsta dotter Gunhild och gift med Torsten Östrand bodde i stugan när deras bostad renoverades år 1950 familjen bestod av ex personer, sedan dess har ingen bott där. Hembygdsföreningen fick stugan av Götene kommun år 1985.
|
Ljungs stuga: Hällekis äldsta arbetarbostad mer än 200 år gamal
|
Frågan om amfiteatern i det gamla stenbrottet lyftes och föreningen fortsätter att jobba mot en etablering.
Uno Bohman från Skara var inbjuden som föreläsare, han beskrev Kinnekulle och dess turism under åren han beskrev det stolta folket på Kullen. Uno började sitt kåseri med en text från Skara Djäkneskola "DIC QUARKE HIC" som översatt betyder "säg mig varför du är här" denna fråga behövde ingen ställa för snabbt greps åhörarna av Unos intressanta föredrag och roliga inslag.
Från Kinnekulles 306 m över havet lika som Eiffeltornet ställdes frågan kan turism löna sig?
Kinnekulle blev satt på kartan genom många kända besökare bl.a. Gustav Wasa år 1532. Pehr Kalm som var lärjunge till Linné år 1742, Linné år 1746 och H. C. Andersén år 1851 mm.
Den sistnämnde H. C Andersén reste till Kinnekulle och hade då med sig en handbok för resande. År 1836 fanns Kinnekulle med i den första boken för turister över Västergötland.
|
Uno Boman från Skara med texten "vad gör jag här". texten tagen från Djäkneskolan i Skara.
|
I slutet på 1800 talet förväntades en invasion av turister, järnvägen som var byggd öppnade möjlighet för många att ta sig till det blommande berget. Turisthotellet på Råbäck var också ett resultat av den förväntade turistinvasionen.
Det första utsiktstornet på Högkullen som byggdes år 1891 gav möjlighet till övernattning och rekreation. Många tog tåget till Kinnekulle på bärsöndagarna som varade 2-3 helger i slutet på sommaren. När bilismen gjorde sitt intrång på 1960-talet minskade turismen och nya jaktmarker stod öppna för turisterna vilket gjorde att många av de lokala näringarna inte kunde överleva. Än blommar berget och dess fantastiska natur finns kvar, detta kan ingen kommersiell verksamhet konkurrera med.
Uno beskrev Kinnekulle på ett annorlunda och uppskattat sätt och söndagens möte och föredrag avslutades med kaffe. En påminnelse utfärdades om den kommande fotoutställningen den 9 april klockan 11-17 i samma byggnad.
Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin
Artikeln publicerad: 050308
|