Snus och nikotintuggummi kan vara farligt för fostret

Nu visar en ny studie från Karolinska Institutet i Stockholm och Pasteurinstitutet i Paris att nikotinet i sig kan vara farligt för fostret. Att rökning under graviditet är farligt för fostret och spädbarnet är välkänt. Det ökar risken för missfall, dödföddhet och plötslig spädbarnsdöd. För att undvika risken med rökning utnyttjar en del kvinnor snus, nikotintuggummi eller nikotinplåster i stället. Men inget av dessa alternativ är bra för fostret.

Forskarna har studerat genmodifierade möss, som saknar en viss typ av nikotinreceptorer. Dessa möss uppvisade vid fem dagars ålder samma avvikelser som möss som utsatts för nikotin under fostertiden. Deras andning blev mycket oregelbunden, när de utsattes för en måttlig grad av syrebrist. De hade också svårare att vakna upp och hade lägre halter av stresshormon i binjurarna.

När ett barn utsätts för stress reagerar det inte som en vuxen person genom en så kallad kamp- och flyktreaktion. I stället kurar barnet ihop sig med följden att andningen och hjärtfrekvensen minskar. Normalt ska denna reaktion brytas genom att barnet vaknar upp och andningen och hjärtfrekvensen stabiliseras. Men nikotin i blodet förefaller blockera denna reaktion, varvid barnet dör. Vi har också funnit att spädbarn, som hittats livlösa i sängen återhämtar sig i mindre utsträckning om de exponerats för nikotin.

Över 100 barn per år omkom i Sverige i plötslig spädbarnsdöd fram till år 1992, då man började vända på barnen och lägga dem på rygg i stället för på mage. Numera dör cirka 30 spädbarn per år varav de flesta utsatts för nikotin.

- Om alla gravida och ammande kvinnor skulle undvika alla former av nikotinmissbruk, kanske vi nästan kan nå en nollvision när det gäller plötslig spädbarnsdöd, säger professor Hugo Lagercrantz på Karolinska Institutet och barnläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Vissa fall av plötslig spädbarnsdöd kan dock vara svåra att helt förebygga, då det även finns vissa ärtliga faktorer som påverkar. Även extremt för tidigt födda barn är en grupp som drabbas även om dem har sovit på rygg och inte utsatts för nikotin.

Pressmeddelande från: Karolinska Institutet
Artikeln publicerad: 050304


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com