Mycket talar för en ökad fisketurism i Sverige: gott om fiskevatten med attraktiva arter, relativt orörd vildmarksnatur, bra kommunikationer. Men fisketillgången är inte alltid tillräcklig, och själva fiskeupplevelsen måste kunna kvalitetssäkras.
Fiskeriverket och Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett hur fisketurismen i landet kan öka. Det finns en hägrande marknad i Europa: minst 30 miljoner aktiva sportfiskare varav uppemot 10 procent reser för att fiska. Svenskens sportfiske är oftast inte så inkomstbringande för lokalbefolkningen. Vi har lägre krav på komfort, sköter oss själva i hyrda eller ägda stugor. De utländska fisketuristerna kräver mer och bättre service och garanterad fisktillgång.
Sverige har bra naturliga förutsättningar för ökad fisketurism, men fisketuristföretagen bestämmer inte över sin produkt. Yrkesfiskarna har sina licenser, fiskevårdsområden och samfällighetsföreningar fungerar för gemensamt nyttjande, men det är svårt för enskilda entreprenörer att få tillgång till fiske genom upplåtelser och arrenden.
Fisketuristföretagen bör hanteras på liknande sätt som andra kategorier fiskande. En ny licens för fisketurism bör skapas med krav på rapportering av hur mycket fisk som tas upp. Även yrkesfiskarnas licenser bör kunna anpassas så att de kan bedriva turistisk verksamhet vid sidan av yrkesfisket, säger Inger Dahlgren, handläggare på Fiskeriverket.
Fisketurism baseras på att man kan erbjuda ett bra fiske. Det ska finnas gott om frisk fisk, helst stor andel av stora individer. De arter som är intressanta i sötvatten är abborre, gädda och gös, samt olika laxfiskar. Hummer och sötvattenskräftor är också intressant, men turisterna lockas även av lake, färna och karp i sötvatten och i salta vatten multe, pigghaj, horngädda och havskatt.
Ekosystemens bärkraft måste vara gränsen även för fisketurism. På en del platser är det svaga bestånd av de arter som turisterna efterfrågar. Det gäller t.ex. havsöring som blir svagare ju längre upp i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken man kommer beståndet, säger Kjell Grip på Naturvårdsverket.
Läs hela utredningen på Naturvårdsverkets hemsida: www.naturvardsverket.se