I mars drar Skrotbilskampanjen åter igång i Västra götaland. Denna gång kan man även få det egna lantbrukskrotet hämtat gratis. Kampanjen kommer denna gång att pågå från mars månad fram till årskiftet 2006/07.
Samtliga Sveriges län deltog i den första fasen av Skrotbilskampanjen. Kampanjen startade 2001 och pågick till och med 2003 och riktade sig då, som nu, till allmänhet och bilägare som hade möjlighet att rapportera in sin egen skrotbil eller upphittade övergivna skrotbilar. Den förra Skrotbilskampanjen varade mellan 2001 och 2003. Då samlades det sammanlagt in över 91 572 fordonsvrak i Sverige. Flest vrak återfanns i Stockholm (13 893 bilar), Västra Götaland (9 650 bilar) och Västerbotten (8 782 bilar). I Götene samlades 91 fordonsvrak in. Mer statistik och information finns på www.skrotbil.nu.
Skrotbilar och farligt avfall
En skrotbil klassas som farligt avfall och innehåller miljöfarliga komponenter som t ex kvicksilver och olja som sprids i miljön när bilen bryts ned. Kvicksilver från en enda skrotbil, ca 5-10 gram, är t ex tillräckligt för att förgifta en kvadratkilometer stor sjö. Petroleumbaserade produkter som bensin, motoroljor och glykol förstör vattenkvalitén i sjöar, vattendrag och brunnar. Tungmetaller som bly och kvicksilver bryts inte ned utan stannar kvar i marken och lagras i växter och organismer. Andra miljöfarliga ämnen är bilarnas elektriska komponenter, HA-oljor i däck, olika metaller och plaster, glas, bilbatterier samt batterisyror.
Skrotbilar och miljöbrott
Enligt Miljöbalken är det förbjudet och därmed straffbart att överge en uttjänt bil på ett sätt som kan påverka människors hälsa och miljön. En bilägare kan åtalas för miljöbrott oavsett om bilen står på egen, annans eller på allmän mark. Det är också ett miljöbrott att förvara en uttjänt bil på t ex den egna tomten på ett sätt som strider mot miljöbalkens bestämmelser.
Producentansvar
Än så länge är det endast nyare bilar som omfattas av producentansvaret. Detta ansvar innebär att producenten är skyldig att kostnadsfritt ta emot egentillverkade eller importerade bilar som registrerats för första gången efter den 31 december 1997. Men om bilen saknar ekonomiskt värdefulla delar eller i betydande omfattning utrustats med delar från annan än producenten som knappast kan återanvändas eller återvinnas, kan producenten kräva ersättning.
Men efter den 1 januari 2007 ska alla bilar kunna lämnas gratis till en producent.
Anmäl via Skrotbilscentralen
Att anmäla sin egen bil eller övergivna skrotbilar för avhämtning kostar ingenting. Efter att en utredning gjorts av fordonet kommer en bärgare och hämtar den.
Vill du anmäla en skrotbil per telefon eller har du frågor kring din anmälan? Ring Skrotbilskampanjen på vardagar mellan kl 09.00 och 12.00 på tel 020-75 76 00.
För mer information: www.skrotbil.nu