Västsvenska företag planerar att flytta ut verksamhet

En majoritet av Västsveriges hundra största industriföretag funderar på att flytta ut någon eller några verksamheter. Tre företag överväger att ta hem verksamhet. Mest aktiv när det gäller att leta efter nya produktionslösningar i låglöneländer är IT- och telecombranschen.

Det visar den undersökning som Västsvenska Industri- och Handelskammaren har gjort. Enligt Gunilla Bellman, omvärldsanalytiker och ansvarig för handelskammarens undersökning av 100 av Västsveriges viktigaste industriföretag, är kostnadsjakt den viktigaste anledningen till att en majoritet av företagen just nu undersöker utflyttning till låglöneländer.

- Den ökande internationella konkurrensen leder till att prispressen på västsvenska företag blir allt större.
Globaliseringen har varit ett faktum länge, men det är nu vi ser effekterna av den, säger Gunilla Bellman.
Hon är noga med att betona att det är delar av sin verksamhet som de västsvenska företagen funderar på att flytta ut, inte hela verksamheten.
- Det kan handla om att placera en forskningsavdelning i Indien istället för i Västsverige, inte om att stänga ned hela fabriker, säger Gunilla Bellman.

Majoritet funderar på utflyttning av någon del av produktion

Under hösten har handelskammaren telefonintervjuat Västsveriges 100 viktigaste industriföretag om deras framtidsplaner. 98 av företagen valde att delta i undersökningen. Majoriteten av dem, 67 stycken, umgås antigen med tanken på att flytta ut någon del av sin produktion från Västsverige, eller har redan tagit ett beslut om att flytta. Tio branscher ingår i den undersökning som handelskammaren har gjort. Bland dem finns fordonsbranschen, bygg- och fastighet, logistik- och transport, verkstad, livsmedel och IT- och telecom.

Både ökat och minskat behov av västsvensk arbetskraft

Mest aktiva när det gäller att undersöka möjligheten att flytta delar av sin produktion till låglöneländer är IT- och telecombranschen.
En utveckling som kan leda till att IT-företagen i Västsverige i framtiden behöver kvalificerade projektledare som klarar av att leda internationella projekt, medan behovet av mindre kvalificerad arbetskraft avtar allt mer i regionen.
- IT-branschen är utsatt för en stark prispress. Planerna på utflyttning handlar om att samma kompetens men till ett lägre pris, numera går att hitta i exempelvis Östeuropa eller Asien, säger Gunilla Bellman.

Östeuropa mest intressant för västsvenska företag

Polen toppar listan över låglöneländer som västsvenska företag ser som intressanta att flytta produktion till. Kina hamnar som nummer två på listan. Grovt generaliserat finns två anledningar till att västsvenska företag undersöker möjligheten att flytta ut delar av sin produktion.
- Den ena är som för it-branschen, att samma kompetens går att hitta till ett lägre pris utomlands. De företag som är intresserade av att etablera sig i Kina är däremot i högre grad intresserade av att ta marknadsandelar på den växande kinesiska marknaden. Att etablera sig på en framväxande marknad innebär att man undviker både valutarisker och transportkostnader, säger Gunilla Bellman.

Fakta 67 bolag av Västsveriges 98 största industriföretag umgås med tanken på, eller planerar att flytta ut delar av sin produktion till låglöneländer.
3 av företagen planerar att flytta in produktion i Västsverige.
90 procent av företagen anger kostnadsjakt som skäl för en eventuell flytt.

Pressmeddelande från: Västsvenska Industri- och Handelskammaren Service Aktiebolag
Artikeln publicerad: 050225


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com