Till hösten startar ett samhällvetenskapligt program med global profil på Universitetsholmens Gymnasium i Malmö. Utbildningen vänder till ungdomar med stort engagemang i bistånds- och miljöfrågor. Skolan hoppas kunna erbjuda eleverna volontärarbete i utvecklingsländer.
Programmet blir det första av sitt slag i södra Sverige. Det ger samma behörighet som andra samhällsvetenskapliga program, men omfattar även kurser i bl a global miljövård och internationell ekonomi. Tanken är att det humanitära perspektivet ska genomsyra alla kurserna.
Konsekvensen blir att vi i större utsträckning än tidigare måste arbeta ämnesövergripande, säger Tommy Rosengren, rektor på Universitetsholmens Gymnasium.
Det nya programmet tas fram för att möta det starka engagemang i globala frågor som finns bland ungdomar i dag det har märkts inte minst i samband me d naturkatastrofen i Sydostasien. Syftet är att öka medvetenheten kring problemen och visa på möjligheter när det gäller att göra en insats för världens fattiga och olycksdrabbade.
En viktig beståndsdel i utbildningen är studier eller volontärtjänst utomlands. Arbete med t ex vattenförsörjning i ett utvecklingsland ger värdefulla erfarenheter för den som tänker sig en framtid inom en biståndsorganisation eller ett multinationellt företag.