De slutliga bidragen från Naturvårdsverket till lokala investeringsprogram (LIP) i Dals-Ed, Lidköping, Munkedal, Nynäshamn, Ockelbo och Tidaholms kommuner har nu fastställts till totalt 170,5 miljoner kronor. Bidragen har investerats i miljöförbättrande åtgärder inom bland annat energi, vatten och biologisk mångfald med minskade utsläpp till följd. De totala miljöinvesteringarna i de sex kommunerna har uppgått till 674,6 miljoner kronor sedan 1998.
- De lokala miljöinvesteringarna leder till bestående resultat i form av bland annat minskade koldioxidutsläpp och minskade utsläpp av övergödande ämnen, säger Gunnel Horm, chef för enheten för investeringsprogram på Naturvårdsverket.
De sex kommunerna har nu slutrapporterat de miljöförbättrande åtgärder som tidigare beviljats statligt bidrag:
- Dals-Ed med hjälp av bidraget har investeringar gjorts i utbyggnad av värmecentral och fjärrvärmenät samt i åtgärder för att skydda sjöar och vattendrag från övergödning.
- Lidköping kommunen har investerat i bland annat utbyggnad av värmeverket, konvertering av olja och el till biobränslen för uppvärmning samt rening av dagvatten för att minska utsläppen till Vänern.
- Munkedal programmet har dominerats av ett våtmarksprojekt i samverkan mellan flera kommuner. Större delen av bidraget har investerats i nya våtmarker och skyddszoner för att minska kväve- och fosforläckage till vattendrag och sjöar.
- Nynäshamn programmet har dominerats av samarbetet mellan kommun och näringsliv. Den största delen av bidraget har gått till återvinning av spillvärme från Nynäs Refining AB för uppvärmning av större delen av Nynäshamn.
- Ockelbo bidraget har investerats i rökgaskondensering i fjärrvärmeanläggningen samt satsningar på energirådgivning. Ytterligare fastigheter har kunnat anslutas till fjärrvärmenätet och luften har blivit renare.
- Tidaholm kommunen har bland annat investerat i utbyggnad av fjärrvärmenät och i ny våtmark som inte bara renar dagvatten utan även används för rekreation och i undervisningssyfte.
De lokala investeringsprogrammen, LIP, är Sveriges största enskilda satsning på miljön. Riksdagen har avsatt 6,2 miljarder kronor i bidrag till LIP. Under perioden 1998 till 2002 startade 211 investeringsprogram i 161 kommuner med syfte att öka den ekologiska hållbarheten. Naturvårdsverket administrerar LIP medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen.
Läs mer:
Mer information och resultat finns på: www.naturvardsverket.se