Veckans miljötips - Laga och förvara mat energisnålt

Den totala energianvändningen för ett normalhushåll är 25 000 kWh per år och består av uppvärmning, varmvatten och hushållsel. Fördelningen är ungefär 15 000kWh (60%)på uppvärmning, varmvatten 5 000 kWh (20%) och hushållsel 5 000 kWh (20%). Våra matvanor, inkluderande tillagning och förvaring av mat samt disk står för hälften av den el som används i hushållet. Stora mängder energi och därmed pengar kan sparas genom att laga mat på ett energisnålt sätt.

Ugnen drar mer energi än plattorna

En ugn drar i allmänhet mer energi än andra tillagningsmetoder, men det finns nya välisolerade ugnar som är mer effektiva. Eftersom ugnen drar lika mycket energi att värma upp som att använda den i en halvtimma är det praktiskt att göra storbak eller kombinera bak och matlagning. Spisen har den fördelen att eftervärmen kan utnyttjas genom att plattan eller ugnen stängs av innan maten är färdig. Om man vid potatiskokning stänger av plattan 10 minuter före beräknad färdigkokning sparas 15% av energiåtgången. Wokning har blivit en populär tillagningsmetod. Det är i allmänhet ett energisnålt sätt att laga mat eftersom maten är finfördelad och tiden på spisen blir kort.

Kokning av vatten

Om alla väljer att använda kaffebryggare och vattenkokare istället för att koka vatten på platta så sparar vi tillsammans 3000MWh per dag. Det motsvarar lika mycket som all hushållsel till 20 000 villor. Mikrovågsugn är också energieffektiv vid matlagning av få portioner eller kokning av mindre mängd vatten. Vattenkokare kan användas vid tillagning av pasta, snabbmakaroner, asiatiska nudlar, ris och couscousgryn.

Kyl och frys drar mest hushållsel

Anpassa frysens storlek till hushållets behov. Låt halvfrysta varor tina i kylskåp är ett enkelt sätt att sänka energiförbrukningen för kylskåpet. Andra tips är att frosta av regelbundet. Dammsug eller dammtorka baksidan av kylen och frysen och se till att luftväxlingen är god. Byt listerna om de är otäta. Ska du investera i ny kyl eller frys titta på energimärkningen, den mest energisnåla är märkt A.

Varmvattenanvändningen påverkar energiförbrukningen mest när du diskar.

Om du köper en ny diskmaskin bör den helst vara kallvattenansluten. Maskinen bör köras på kortaste möjliga program. Skrapa av tallrikarna innan du ställer in i diskmaskinen och kör maskinen när den är full. Vid handdisk bör sköljning i rinnande vatten undvikas.

Mer tips finns i boken "Mat med känsla för miljön" ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket.

Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 050214


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com