Sveaskog har beslutat att inrätta ytterligare tio ekoparker, från Luottåive i norr till Snapphanen i söder. Totalt har Sveaskog därmed beslutat om 34 ekoparker i landet. De omfattar 175 000 hektar skog, vilket motsvarar 5% av Sveaskogs skogsmark eller cirka 300 000 fotbollsplaner. Upprättandet av Ekoparksplaner och invigningar av ekoparker kommer att genomföras fram till år 2009.
Luottåive, Storklinten, Tjadnes-Nimtek och Ledfat i Norrbotten, Skatan i Västerbotten, Galhammar i Jämtland, Grytaberg i Gävleborg, Ejheden och Fjätälven i Dalarna samt Snapphanen i Blekinge/Skåne är platserna för de tio nya ekoparker som Sveaskog har beslutat att inrätta. Totalt har Sveaskog därmed beslutat om 34 ekoparker i Sverige. Sex av ekoparkerna är redan invigda.
Ekoparkerna är en del av Sveaskogs miljöpolicy att använda 20 procent av den egna produktiva skogen för naturskydd och naturhänsyn. I ekoparkerna används minst 50 procent av den produktiva skogsmarken för naturvård.
- Att hitta en bra balans mellan produktion, god lönsamhet och miljö är grunden i det långsiktigt hållbara skogsbruk som vi bedriver, säger Sveaskogs vd Gunnar Olofsson. Ekoparkerna är ett viktigt verktyg i vårt naturvårdsarbete.
En ekopark är ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. Här styr de ekologiska värdena över de ekonomiska. En ekopark är minst 1 000 hektar stor. Landskapen väljs ut av Sveaskog i samråd med myndigheter och ideella organisationer.
Ekoparkerna är också prioriterade landskap för friluftsliv. Sveaskog vill underlätta friluftslivet genom att ta fram broschyrmaterial, informationstavlor och skyltar och att inrätta vandringsleder, rastplatser, grillplatser etc. Arbetet anpassas utifrån förutsättningarna i varje ekopark.
- Den storskaliga satsningen på ekoparker innebär att vidsträckta skogslandskap med rik fauna och flora bevaras och utvecklas till framtida generationer. Att på detta sätt bevara biologisk mångfald på landskapsnivå och samtidigt underlätta för människor att njuta av naturens rikedomar är unikt i Europa, säger Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckert.