Den vanliga konsumenten märker inte så stor skillnad på utbudet i fiskdisken under året. Men faktum är att när kvoterna börjar ta slut i oktober /november på torsk, kolja, vitling med flera, importerar vi fisk, främst från grannländerna men även längre ifrån.
Så här i början av året har de nya kvoterna för en mängd arter fördelats mellan Europas länder. Sill, makrill, torsk, kolja, vitling, sej med flera landas nu av svenska fiskare igen efter ett uppehåll innan jul då kvoterna var slut. De odlade arterna som t ex lax finns det tillgång till året runt men de vilda arterna måste ransoneras och därför köper vi fisk från de länder som har kvoter kvar när våra tagit slut.
Fördelningen av havets resurser är ingen lätt uppgift. Man gör uppskattningar för hur mycket som kan fiskas under ett år och gör sedan en fördelning för respektive land, enligt givna bestämmelser. Men för att skydda vissa arter stoppar man fisket i perioder under året. Ändå räcker inte kvoterna till för att fiske skall kunna bedrivas året runt.
Det är oftast under lekperioden som fisket stoppas på vissa områden. Då är läget extra känsligt och reproduktionen viktig för artens fortlevnad.
Nya arter dyker upp av bara farten
När vi fiskar efter torsk, kolja, sej får vi även andra arter i trål och garn. Exempel på det är havskatt, uer, lubb, fjärsing och sjurygg. Denna så kallade bifångst är oftast inte kvotad och man får därför ta tillvara på det som fångas. Bifångsterna är oftast riktiga delikatesser som konsumenten undviker på grund av okunskap. Här har fiskhandlaren en viktig uppgift att förmedla recept och tips. I länder där tillgången historiskt inte varit lika gynnsam som här uppe i norr, är man bättre på att upptäcka nya arter. Man får helt enkelt ta tillvara på det som finns.
Vissa fiskar finns bara under korta perioder
Vissa arter finns bara tillgängliga för fiske under så kort period att man inte hinner upptäcka dem i fiskdisken. Andra skall man undvika under vissa perioder då de till exempel är rombärande vilket gör att kvaliteten på fiskköttet är mycket lägre. Ytterligare andra arter är allra bäst under den kalla perioden och smakar därför bäst under vintern. Den fisk som säljs fryst i butik och den fisk som odlas är inte beroende av säsong och har därför samma kvalitet året runt.