Lodjursstammen behöver öka i Götaland för att Riksdagens mål för lodjuren ska klaras. Här finns gott om bytesdjur och en liten, växande lodjursstam. I Svealand begränsas tillväxten för lodjur främst av tillgången på rådjur.
Det framgår av en rapport från lodjursforskarna Olof Liberg och Henrik Andrén, Grimsö forskningsstation. Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet har beställt rapporten för att klarlägga hur stor stammen är och kan bli. Forskarna har också granskat inventeringsmetodiken.
- Bärkraften för lodjursstammen i ett område beror på en rad faktor. Viktigast är tillgången på bytesdjur, främst rådjur, men även småvilt, säger Olof Liberg, Grimsö forskningsstation.
Forskarna bedömer den teoretiska bärkraften för lodjuren, men det är inte liktydigt med hur stor stammen verkligen blir. Forskarna har inte räknat in att mänsklig jakt på rådjur minskar utrymmet för lodjuren, att andra rovdjur än räv tar rådjur, och inte heller att lodjursstammen minskas av jakt.
Inventeringarna av lodjuren åren 1994 till 2004 ligger till grund för rapporten. Lodjursstammen ökade under 1990-talet och år 1998 fanns det 338 föryngringar, vilket mäts i antalet familjegrupper som inventerats i februari. Därefter har en minskning skett och 2003 fanns det 265.
Forskarna identifierar tre områden i landet med sinsemellan olika utveckling för lodjuren: ett område inom och två utanför renskötselområdet. Riksdagen har sagt att tillväxten ska ske utanför renskötselområdet. På fem år har stammen halverats där, år 2004 fanns det 88 föryngringar.
Lodjuren utanför renskötselområdet finns främst i Svealand samt i Dalsland. På flera håll ökar inte stammen längre. Forskarna bedömer att lodjursstammen inte kan öka i det här området, eftersom rådjuren blir allt färre. Både Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet utgår dessutom från att det ska finnas jakt på rådjur även i framtiden.
- Rapporten pekar på vikten av balans mellan lodjurens och jägarnas uttag av rådjur. Den gynnsamma utvecklingen för lodjur tidigare berodde på att vi hade en historiskt sett extremt stor rådjursstam på 1990-talet, kommenterar Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundet.
Det andra området utanför renskötselområdet utgörs av Götaland utom Dalsland. Här finns gott om rådjur, men få lodjur än. Det är tufft för lodjuren att ta sig över slättlandet mellan Bergslagen och Götaland. Lodjurshonor flyttar vanligen inte mer än 25 km från sina mödrar. I södra Västergötland börjar lodjuren etablera sig och det är kanske början på en kolonisation av hela Götaland.
- Vi kommer att ha stor nytta av rapporten i våra beslut om lodjursstammen. Rapporten blir också viktig för Länsstyrelsernas arbete med regionala förvaltningsplaner för rovdjuren, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.