En gråsiska (Carduelis flammea) ringmärkt i Kina kontrollerades den 29 december vid ringmärkning i närheten av Malmköping i Södermanland. Fågeln kontrollerades av Jukka Väyrynen, som under en följd av år specialiserat sig på att studera just gråsiskor vintertid.
|
Gråsiska
Foto: Jukka Väyrynen
|
|
- När jag plockade fågeln ur fångstnätet och upptäckte den något annorlunda ringen med inskriptionen CHINA steg pulsen snabbt, berättar Jukka. Ringen var också försedd med kinesiska tecken och kombinationen A25-5060. Fågeln, som var en gammal hona, dokumenterades noggrant (den vägde 10,5 gram) innan den återfick friheten.
- Detta är första gången som en fågel ringmärkt i Kina påträffats i Sverige, berättar Thord Fransson vid Ringmärkningscentralen, Naturhistoriska riksmuseet. Rapporten om fyndet översändes snabbt till kollegorna vid den kinesiska ringmärkningscentralen och några dagar senare kom besked om märkningen. Fågeln märktes den 22 mars 2003 vid Qingfeng i provinsen Heilongjiang, nordöstra Kina. Avståndet mellan märkplatsen i Kina och fyndplatsen i Södermanland är 6670 km.
Gråsiskan, som är en liten finkfågel, är vintertid en ganska vanlig gäst vid fågelbord runt om i Sverige. Den har en nordlig utbredning och förekommer cirkumpolärt på alla nordliga kontinenter. Arten är starkt beroende av förekomsten av frön, främst av björk, och mycket av artens rörelser tycks styras av tillgången på föda. Vissa år kan omfattande invasionsrörelser förekomma. Att gråsiskans rörelser regelbundet omfattar imponerande förflyttningar mellan östra Asien och Europa börjar nu bli alltmer klarlagt. - Detta är den femte dokumenterade förflyttningen av gråsiska mellan Kina och Europa som jag känner till berättar Thord Fransson vidare. Det finns ett tidigare fynd i Norge och tre fynd i Kina av fåglar märkta i Norge, Finland och Belgien.