– Det är många års medveten prioritering av lönsamhet på bekostnad av kundernas behov av trygga och säkra elleveranser som åter visar sig i stormens spår. Sedan avregleringen av elmarknaden har nätbolagen kraftigt minskat sitt eget ansvar för underhåll och service av elnäten. För lite personal finns helt enkelt till hands att sätta in. Nätbolagen har gjort sig av med egen personal och lejt ut till underentreprenörer med minimal bemanning. Sedan avregleringen har vi t ex tappat 1 500 medlemmar som löpande arbetade med att serva näten och sköta underhåll. Dagens underentreprenörer har ingen kapacitet att snabbt mobilisera när det blir omfattande störningar, säger Tommy Olausson, ombudsman på Elektrikerförbundet med ansvar för kraftverksavtalen.
– Denna gång drabbades fler än 300 000 kunder vilket betyder 2-3 gånger så många enskilda individer. Dessutom allmänna kommunikationer och mycket annat. För varje oväder får vi höra samma visa. ”Vi ska bättra oss.” Men vi har haft både stormar och bistra vintrar sedan urminnes tider. Problemet är gammalt. Det beklämmande är att trots att t ex de fyra stora nätbolagen under åren gjort mångmiljardvinster (ca 26 miljarder 2003) så har de inte avsatt tillräckliga pengar i Sverige för underhåll, säkring och nergrävning av kraftnäten. Det har varit ”häftigare” att köpa marknader utomlands för att växa och bli ännu större, säger Tommy Olausson.
Ta ansvar för dagens sårbara elberoende samhälle
– Stormen visar åter hur känsligt vårt samhälle är. Hela samhällssystemet från hemmen till industrin är så oerhört sårbart för störningar i eldistributionen. Det är nog tur att glesbygdens folk är tåligare och kanske bättre rustade än storstädernas, annars hade el-direktörerna nog snabbt fått klä sig i säck och aska. Nu får det vara slut på cynismen och nonchalansen mot barnfamiljer, gamla, företagen och vanligt folk som ska få vardagen och arbetet att fungera. Ansvar måste avkrävas och nätbolagen tvingas höja sitt eget grundansvar för löpande service och underhåll och avsätta rejält med pengar för att säkra eldistributionen, i hela landet. Det duger inte med en ynklig kompensation för redan för dyra elräkningar och ihåliga löften om att bättra sig. Nu tvingas dessutom försäkringsbolagen (och indirekt dess premiebetalande kunder) betala flera hundra miljoner för stormskador, säger Tommy Olausson.
Fakta
Svenska Elektrikerförbundet organiserar ca 27 000 medlemmar som arbetar inom el, kraft och elektronik. Omkring 2000 medlemmar arbetar inom energibolagen.etar inom el, kraft och elektronik. Omkring 2000 medlemmar arbetar inom energibolagen.