Många svenskar saknas eller har skadats i den jordbävning som skedde i Indiska Oceanen den 26 december. Just nu pågår ett intensivt arbete i kommuner och landsting för att hjälpa de drabbade och deras anhöriga.
Många kommuner och landsting har krisgrupper som nu ger stöd, hjälp och vård. På kommunernas och landstingens hemsidor finns information om hur de organiserar krishanteringen och vart personer som drabbats ska vända sig för att få hjälp.
När en kris av den här omfattningen sker träder många samhällsorganisationer in för att hjälpa alla inblandade. Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet har ingen egen operativ uppgift med anledning av jordbävningen. Här följer en genomgång av berörda myndigheters och organisationers ansvarsområden.
Kommunerna ger råd och stöd till alla människor som berörs av krissituationen. Kommunens socialtjänst samarbetar ofta med landstinget och även med kyrkan för att upprätta samtalsgrupper. Det är även kommunens socialtjänst som ansvarar för att de barn som förlorat sina föräldrar får omvårdnad och blir placerade hos till exempel släktingar. Drabbade och anhöriga som är i behov av krisstöd ska vända sig till sin kommun för hjälp. I dagsläget finns krisgrupper i de flesta kommuner, ofta kallade POSOM-grupper ( psykiskt och socialt omhändertagande).
Landstingen ansvarar för att ge hälso- och sjukvård och till alla dem som skadats och återvänt hem till Sverige.
För information om katastrofen och saknade personer hänvisas till Utrikesdepartementets hemsida eller på telefon 08-405 41 00.
Anmälan om saknade personer ska göras hos polismyndigheten på respektive ort.
Räddningsverket sänder katastrofhjälp till de länder som drabbats av jordbävningen. Hjälpen är både materiell i form av till exempel filtar och tält, som experthjälp i form av personal som har utbildats och tränats för hjälpinsatser.
Krisberedskapsmyndighetens uppgift är att samordna arbetet med att utveckla krisberedskapen i Sverige. Myndigheten har ingen operativ uppgift med anledning av jordbävningen.