Just nu utreder den statliga Ansvarskommittén hur den framtida samhällsorganisationen i Sverige ska se ut. Sedan 1999 har Västra Götalandsregionen och Region Skåne på prov övertagit ansvaret för vissa verksamheter från staten/länsstyrelsen. Det handlar bland annat om planering av den regionala infrastrukturen och om att upprätta utvecklingsprogram/strategi för hela Västra Götaland.
I dagarna har två utvärderingar av detta ansvar överlämnats till regeringen.
Utvärderingarna har gjorts av Statskontoret respektive Högskolan i Halmstad. Båda utvärderingarna avser det politiska ansvaret för utvecklingsfrågorna, som Västra Götalandsregionen tog över från länsstyrelsen 1999. Ansvaret ingår som en del i Västra Götalandsregionen, som också är huvudman för hälso- och sjukvården, det vill säga ansvarig för landstingsfrågor. Det politiska ansvaret för utvecklingsfrågorna är tidsbegränsat till och med 2010, medan bildandet av det nya länet Västra Götaland och Västra Götalandsregionens landstingsansvar inte är tidsbegränsat.
Tydligt forum
Statskontoret kommer i sin utvärdering fram till att Västra Götalandsregionens ökade ansvar för utvecklingsfrågor har bidragit till ökad tydlighet och bättre samordning. Fördelarna består i huvudsak av att det genom den nya organisationen finns ett tydligt forum för ansvarstagande och beslut. Den egna beskattningsrätten ger beslutskraft och det finns ett mervärde i samordning med annan verksamhet som finns inom Västra Götalandsregionen. Dessutom har Västra Götalandsregionen som självstyrelseorgan tillskjutit mer resurser till utvecklingsarbetet än vad staten tidigare gjorde, och med en tydligare tillväxtprofil.
Effektiv samhälls- och infrastrukturplanering
Exempel på en mer effektiv samverkan är att Västra Götalandsregionen tillsammans med kommuner, näringsliv, fackliga organisationer och näringslivsorganisationer omsatt riksdagens mål för samhälls- och infrastrukturplaneringen. Den enighet som uppnåddes inför riksdagens beslut om infrastrukturinvesteringar, resulterade i tidigareläggning av en rad angelägna väg- och järnvägsbyggen i Västra Götaland. Även i samband med regeringens överenskommelse tidigare i höstas om satsningar på fordonsindustrin har Västra Götalandsregionen spelat en aktiv roll.
Demokratin har ökat
Skillnaden mellan Västra Götalandsregionen och Region Skåne och övriga delar av landet, är att ansvaret för frågorna kring regionens utveckling utövas av regionfullmäktige, som väljs av medborgarna. Denna ordning skiljer sig i grunden från den administrativa modellen, där motsvarande frågor beslutas av regeringens företrädare i länet, länsstyrelsen.
Jörgen Johansson från Högskolan i Halmstad pekar på att både Västra Götalandsregionen och Region Skåne ansträngt sig för att stärka demokratin i utvecklingspolitiken. Bland annat diskuteras utvecklingsfrågor mera i de politiska partierna nu än tidigare. Det framgår också att kommunernas inställning till regionernas arbete med utvecklingsfrågorna successivt har blivit mer positiv.