Sockerbruket är möjligheternas hus. Det menar Morgan Sundberg, VD för kommunägda Lidköpings Näringslivsfastigheter som den 3 maj fick kommunfullmäktiges uppdrag att förvärva Sockerbruket och skapa framtidens mötesplats i Lidköping. Sedan dess har en första verksamhetsidé för Sockerbruket tagits fram.
Grundtanken är att tillgodose Lidköpings behov av lokaler för kultur, ungdoms- och föreningsverksamhet. Totalt har Sockerbruket en yta på 22 000 kvadratmeter och cirka hälften är tänkt för kommersiell verksamhet, medan andra hälften ska nyttjas till ideell och kulturell verksamhet.
- Det är vårt grunduppdrag, samtidigt som vi ska ge kommunmedborgare i allmänhet och kommande hyresgäster och brukare (i synnerhet), möjlighet att vara med och påverka. Därför har vi redan nu planerat för ett öppet hus i augusti. Då är alla välkomna att gå husesyn och komma med idéer på hur vi bäst tar tillvara denna gamla kulturbyggnad mitt i Lidköpings centrum, säger Morgan Sundberg som ser stora fördelar med husets atmosfär.
- Vi har valt att kalla det för Sockerbruket istället för Ostlagret. Dels är det fastighetsbeteckningen, dels associerar det bättre till den kulturhistoriskt intressanta miljön.
- En arbetsgrupp bestående av representanter för kommunen, frivilligorganisationerna, pensionärsorganisationer och ungdomsgrupper, samt Folkets Hus-föreningen har bildats för att jobba vidare med utvecklingen av Sockerbruket. I framtidsvisionen finns tanken på Sockerbruket som en arena för aktiviteter som inte bara lockar kommuninvånare, utan även blir ett redskap i marknadsföringen av Lidköping