Historik om Posttomten

Barn började skriva till Tomten för över hundra år sedan. Upphovet till detta var tidningen ”Jultomten” som startades år 1891, för att sprida glädje i de svenska hemmen och stimulera de ungas fantasi. Tidningen utgavs en gång per år av Svenska läraretidningsförlaget mellan år 1891 och 1934. Tidningen utgavs en gång per år lagom till jul.

Barnen skrev till tidningen och passade på att berätta vad de tyckte om den. Tidningen lades ned år 1935, men barnen har fortsatt att skriva till ”Jultomten”. Efter andra världskriget började barn från utlandet också upptäcka att Tomten rimligtvis måste bo i Norden och sedan dess kommer en stor mängd brev från utländska barn. Tomten får varje år tiotusentals brev med teckningar, önskelistor, leksaker samt hälsningar till Tomten och hans familj. Cirka en femte del av dessa brev kommer från barn som bor i andra länder, framför allt från barn i Japan, Storbritannien och Italien. Posten, som först inte riktigt visste hur man skulle hantera alla brev till tomten, bestämde sig för att se till att barnens brev kom fram. Det var så posttomten kom till. 1963 till 1983 sköttes det praktiska arbetet med att besvara breven till Tomten på frivillig basis i posthuset på Skansen.

Posten har varje år besvarat alla brev och hälsningar adresserade till Tomten från barn i Sverige och andra länder. Breven har besvarats på engelska och svenska. Tillsammans med ett brev har barnen även fått en liten gåva. Gåvan har varierat under åren. Den har bland annat bestått av en pysselbok, ett pussel och vykort med tomtemotiv att färglägga.

Många barn skickar önskelistor till Tomten. Vissa har väldigt detaljerade önskningar, som t ex en pojke som önskade sig en cykel, en dator och 19 miljoner. En flicka önskade sig en lillasyster och det var många barn som önskade sig fred på jorden. En pojke önskade sig en enkel resa till Indonesien och om det inte gick så ville han ha två sköldpaddor. De mest efterfrågade julklapparna under de senaste åren har varit bland annat; barbiedockor, dataspel, Byggare Bob, bilar av olika slag och Astrid Lindgrenbarn-filmer. Många barn skickar även nappar, snuttefiltar, blöjor, välling mm till Tomten för att visa att de har varit duktiga och är väl värda en julklapp. Barnen ger även tips till Tomten till exempel om att de inte har någon skorsten utan att han måste gå in genom dörren. Leksaker, böcker och kläder mm som är hela och rena har skickats till barnavdelningar på sjukhus. Pengar har Posten satt in på lämpligt postgirokonto, t ex Rädda Barnen eller någon pågående hjälpkampanj för barn.

Pressmeddelande från: Posten
Artikeln publicerad: 041214


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com