Skolverkets undersökning av hur elever i årskurs 4-6 upplever skolan visar att de flesta i dessa årskurser trivs bra i skolan. De tycker att lärarna undervisar bra och att de blir rättvist och väl behandlade av sina lärare. Samtidigt upplever mer än hälften av eleverna att de saknar arbetsro i skolan. Nästan åtta av tio av de yngre eleverna säger att det bara ibland eller mer sällan är lugnt i klassrummet på lektionerna. Elevernas upplevelse av stress är också kopplat till bristen på arbetsro i skolan och i klassrummet.
I samband med 2003 års Attityder till skolan-undersökning har Skolverket satsat på att utöka elevgruppen, som tidigare omfattat elever i årskurs 7-9 och samtliga år i gymnasieskolan, till att även inkludera elever i årskurs 4-6. Syftet med att utöka elevgruppen var dels att få en bild av yngre elevers syn på och upplevelse av skolan, dels att få möjlighet att jämföra yngre och äldre elevers attityder till skolan. Flera av resultaten ger en positiv bild av de yngre elevernas upplevelse av skolan även om det också finns områden som skolan behöver arbeta vidare med.
De flesta trivs bra i skolan men får inte tillräcklig arbetsro
Mer än åtta av tio elever trivs bra i skolan de går i, trivs bra med sina lärare och tycker att det de gör i skolan för det mesta är roligt. Störst andel elever, 84 procent, tycker att de praktiskt-estetiska ämnena idrott och hälsa, bild och slöjd är roligt. Nio av tio elever tycker att alla eller de flesta lärare undervisar bra och de allra flesta anser att de blir rättvist och väl behandlade av sina lärare. I fokusgrupperna framkommer det också att läraren är viktig för om man tycker att ett ämne är roligt eller tråkigt. En bra lärare beskrivs som snäll, men inte för snäll, för då blir det stökigt.
Däremot upplever 62 procent av eleverna att de enbart ibland eller mer sällan har arbetsro i skolan. 76 procent av de yngre eleverna upplever dessutom att det bara ibland eller mer sällan är lugnt i klassrummet på lektionerna. Upplevelse av arbetsro i skolan är relaterat till hur ofta eleverna anser att det är lugnt i klassrummet, men också till upplevelse av stress i skolan.
Fler än var sjätte elev känner sig ofta stressad i skolan
Fler än var sjätte elev känner sig stressad i skolan varje dag eller flera gånger i veckan. De elever som känner sig stressade kopplar dessa känslor till brist på tid - till att ta sig från en lektion till en annan, till att äta lunch och till att göra läxor. Det kan även handla om att de inte kan jobba i den takt som passar dem eller att de sällan eller aldrig har arbetsro i skolan.
Det är en ungefär lika stor andel flickor som pojkar som ofta känner sig stressade i skolan. Däremot är det 24 procent av de yngre pojkarna, jämfört med 18 procent av de yngre flickorna, som anser att de aldrig är stressade i skolan.
Eleverna är positiva när de får vara med och bestämma
Trots att forskningen om elevinflytande visar på gynnsamma effekter av att eleverna får vara med och påverka i skolan framkommer det i flera undersökningar att eleverna själva upplever sitt inflytande som begränsat. Det verkar som att ju oftare eleverna får vara med och bestämma över sin skolvardag desto bättre tycker de att den är. I den grupp elever som upplever att de ofta får vara med och bestämma hur de ska arbeta med olika uppgifter anser 96 procent att arbetssätten är bra i alla eller i de flesta ämnen. I den grupp elever som upplever att de aldrig får vara med och bestämma om arbetssätten är motsvarande andel 79 procent. De elever som anser att de får vara med och bestämma om arbetssätten i skolan tycker dessutom att de kan arbeta i den takt som passar just dem.
Fyra procent känner sig mobbade av andra elever
Fyra procent av eleverna i årskurs 4-6 och tre procent av de äldre grundskole- och gymnasieeleverna känner sig mobbade av andra elever. Det finns skillnader framför allt mellan yngre och äldre flickor med avseende på mobbning. Fem procent av de yngre flickorna, jämfört med två procent av flickorna i årskurs 7-9 och i gymnasieskolan, känner sig mobbade av andra elever. Det är dessutom en större andel av de yngre flickorna med utländsk bakgrund, jämfört med övriga elever, som känner sig mobbade av andra elever.
Yngre elever oftare positivt inställda till skolan än äldre elever
Undersökningen visar att det genomgående är en större andel elever i årskurs 4 än i årskurs 6 som är positivt inställda till skolan och till lärarna. Det framgår bl.a. av att det är 77 procent av eleverna i årskurs 4 och 71 procent av eleverna i årskurs 6 som bryr sig mycket om sitt skolarbete och av att det är 87 procent i årskurs 4 och 75 procent i årskurs 6 som trivs bra med lärarna. En större andel av de yngre än av de äldre eleverna är också, i vissa avseenden, positivt inställda till skolan. 91 procent av eleverna i årskurs 4-6 anser t.ex. att alla eller de flesta lärare undervisar bra. Bland elever i årskurs 7-9 och i gymnasieskolan är andelen 73 respektive 69 procent.