Regeringen har beslutat att ge Sjöfartsverket i uppdrag att utreda vilka konsekvenser som minskningarna i Försvarsmaktens grundorganisation kan få för sjöräddningsverksamheten med helikoptrar. Verket ska också lämna förslag på åtgärder som säkerställer att dagens kapacitet kan bibehållas.
Sjöfartsverket är den myndighet som i Sverige ansvarar för sjöräddningstjänsten. Det innebär ett ansvar för att efterforska och rädda människor som är eller kan befaras vara i sjönöd och för sjuktransporter från fartyg inom Sveriges sjöterritorium och Sveriges ekonomiska zon samt Vänern, Vättern och Mälaren. Sjöfartsverkets målsättning är att en nödställd i större delen av den svenska sjöräddningsregionen ska kunna undsättas med helikopter inom 90 minuter från det att helikopterbesättningen har larmats ut.
- Minskningarna i Försvarsmaktens grundorganisation och omsättningen av Försvarsmaktens helikopterpark kommer att innebära att antalet helikoptrar och utbildade helikopterbesättningar minskar betydligt, konstaterar infrastrukturminister Ulrica Messing.
- Kraftfulla ansträngningar måste till för att förändringarna inom Försvarsmakten inte försämrar möjligheterna att snabbt undsätta människor i sjönöd. Därför låter regeringen Sjöfartsverket utreda vilka konsekvenser som dessa förändringar kan komma att få för verkets sjöräddningsverksamhet.