Något akut hot för fågelinfluensa finns inte, men det är ett framtida hot som vi måste vara beredda på att möta.
Så kommenterar Per-Erik Åbom, smittskyddsläkare i Landstinget i Jönköpings län, färska uppgifter i medierna om en eventuell omfattande epidemi (=pandemi) av så kallad fågelinfluensa.
Måndagen den 29 november varnade till exempel FN:s världshälsoorganisation WHO för att fågelinfluensa är långt dödligare än sars. I Sverige förbereder Socialstyrelsen en handlingsplan hur vi ska förfara om ett pandemihot blir verklighet och i Norge diskuterar hälsovårdsmyndigheterna massvaccination.
Bakgrund
Per-Erik Åbom ger här en bakgrund till fågelinfluensan:
- Sedan ett drygt år tillbaka har flera länder i Sydostasien noterat sjukdomsfall i så kallad fågelinfluensa, en variant av influensa vars virus uteslutande brukar angripa fåglar. I just Sydostasien handlar det om hönsfåglar. Sammanlagt har drygt 40 personer smittats av fågelinfluensavirus och cirka 75 procent av dessa har dött i infektionen. Någon säker smitta mellan människor har dock inte bekräftats.
Aktuellt och framtida hot
Per-Erik Åbom berättar att det finns farhågor om att fågelinfluensavirus skulle kunna förändras så att den även smittar mellan människor.
- När, och om, detta inträffar ställs vi inför hotet av en ny influensaepidemi, som i värsta fall skulle kunna drabba en större del av befolkningen; i ett land eller globalt. WHO varnar för ett sådant scenario.
Vaccination mot influensa
Det skydd som finns mot influensasjukdomen är vaccination. Under ganska lång tid har vaccinationskampanjerna i första hand riktat sig mot äldre personer och människor med bakomliggande sjukdom.
- Vi har en god erfarenhet av sådana vaccinationskampanjer, där ju Jönköpings län lyckats bäst i landet med att nå ut till de aktuella grupperna. Den erfarenhet vi fått och den kunskap om vaccination i litet större omfattning som nu finns på våra vårdcentraler är ytterst värdefull och blir till stor nytta vid en eventuell pandemi.
Vaccin mot fågelinfluensa
Något vaccin mot fågelinfluensa finns ännu inte, men intensiv forskning pågår för att framställa ett sådant.
- Frågetecknen kring detta framtida vaccin är stora, vi vet varken när det kommer eller om det då räcker till. Det kommer förmodligen att bli brist på vaccin och Sverige har inga garantier om bättre tillgång än något annat land. Vi är helt beroende av de tillverkare av vaccin som finns utomlands. Numera tillverkas inte influensavaccin i Sverige.
Vad händer nu?
När det gäller utvecklingen på fågelinfluensaområdet sker en kontinuerlig övervakning genom WHO.
- Vi får fortlöpande rapporter, säger Per-Erik Åbom. Det är Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och på lokal nivå smittskyddsläkaren som hanterar detta. När Socialstyrelsens planer blir kända får vi anpassa oss efter dem och vidta de åtgärder som blir aktuella för vår del.