Rävskabben har nått Öland

Det första påvisade fallet av rävskabb har konstaterats på en ung rävhona på Öland. Gotland är därmed det enda kvarvarande området i Sverige som är fritt från rävskabb.

En räv som uppehöll sig intill bebyggelse sköts den 14 november i Kastlösa på Öland. Räven, en ung hona, uppvisade skorviga hudförändringar på ländrygg och svans. Kroppen skickades till Viltavdelningen på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för obduktion där det konstaterades kraftiga rävskabbsangrepp i huden över bakkroppen. Detta är det första påvisade fallet av rävskabb på Öland. Gotland är därmed det enda kvarvarande området i Sverige som är fritt från rävskabb.

Den drabbade rävtiken var utmärglad och hade förstorade kroppslymfknutor, vilket är vanliga obduktionsfynd hos rävskabbsangripna rävar. Rävtiken hade inte tappat mycket päls, men huden var kraftigt förtjockad och täckt med intorkat sekret från hudinfektionen. Skabbdjuren gräver gångar i huden och banar väg för sekundära bakterie- och svampinfektioner. Förutom att en drabbad räv inte kan jaga normalt och därmed blir mer oskygg, så gör de utbredda hudskadorna att djuret blir uttorkat. Kraftigt angripna rävar dör av svält, infektioner och uttorkning inom ett par månader.

SVA är intresserat av att få in färska, ofrysta skabbrävar för sin forskning och diagnostiska verksamhet rörande rävskabb. Det är av speciellt intresse att få in smittade rävar från Öland för att följa en eventuell spridning av sjukdomen. Om man i förväg ringer SVA på 018-674000 och pratar med viltavdelningen, så utbetalas ersättning för insända skabbrävar.

Pressmeddelande från: Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA
Artikeln publicerad: 041130


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com