Inte på tio år har så många svenska resenärer kryssat med Göta Kanalrederiet på Sveriges blå band. Men även övriga nordbor har hittat till kanalen. Antalet svenskar har ökat med 18 procent medan det totala antalet passagerare har ökat med 3,4 procent mot förra året. - Många har sett mycket i världen, men vänder sig nu hemåt igen för att få en speciell och genuin svensk upplevelse. Dessutom har vi sett en föryngring på kanalen, säger Håkan Gullberg, rederidirektör på Göta Kanalrederiet.
Göta Kanalrederiet har erbjudit kryssningar på Göta Kanal sedan 1869. Inte minst amerikaner, tyskar och engelsmän har kryssat mellan Göteborg och Stockholm, men i år är det rekordmånga svenskar som har gästat någon av de gamla fartygen.
- Antalet svenskar har ökat med 18 procent mot förra året, och står i dag för 43 procent av kryssningsresenärerna vilket är roligt, säger Håkan Gullberg på Göta Kanalrederiet, som ingår i Strömmagruppen.
Samtidigt som fler svenskar kryssar på Göta Kanal ökar också antalet norrmän, finnar och inte minst danskar på fartygen. I år kryssade till exempel 20 procent fler danskar mot förra året. - Det är otroligt roligt att så många nordbor hittar hit. Många söker sig till den genuina upplevelsen, men ökningen visar också på ett nyväckt historieintresse. Att resa på Göta Kanal är som att i lugn takt återuppleva sin skolbok i historia genom att glida fram genom Sverige, säger Håkan Gullberg.
Samtidigt som närturismen ökar har antalet tyskar och amerikaner minskat något. Kryssningsresenärer från Storbritannien däremot fortsätter att öka stadigt och står i dag för 10 procent av passagerarna ombord.
Allt yngre reser allt kortare
Göta Kanalrederiets erbjuder fyra- och sexdagars kryssningar mellan Göteborg och Stockholm och en tvådagars kryssning mellan Söderköping och Motala. Rederiet har märkt av en klar föryngring den senaste tiden, särskilt på den kortare kryssningen.
- Vi märker att allt fler vill åka, men inte har tid att vara borta länge. Det gäller framför allt en yngre grupp som tidigare inte varit så flitiga kryssare. I år var inte vädret med oss, men nästa år tror vi att vår tvådagars-kryssning ökar ännu mer, säger Håkan Gullberg.
På M/S Juno, M/S Diana och M/S Wilhelm Tham reser man långsamt i ett tempo som när trafiken kom igång på 1800-talet. Fartygen är förhållandevis små och kryssningsupplevelsen blir stark genom personliga möten mellan medpassagerare och personal. Många blir vänner för livet efter en kryssning.