Veckans miljöruta - Bomull, miljöbov med fläckfritt rykte

Bomullsodling är världens mest kemikalieintensiva jordbruk. Bomullsproduktionen har ytterligare en baksida, den är ett allvarligt hot mot sötvattenförsörjningen och den biologiska mångfalden i världen. Bomullsodlingarna upptar knappt 5 % av jordens åkerareal men svarar för 11 % av den globala förbrukningen av jordbrukskemikalier och 25 % av förbrukningen av insektsmedel.

Den första ekologiska bomullen fanns i butiken redan för tio år sedan, men produktionen är försumbar och idag odlas mindre än en procent av världens bomull på ett uthålligt sätt.
Ekologisk odling innebär att bonden inte får använda kemiska bekämpningsmedel. Skadeinsekter fångas i insektsfällor eller av köttätande getingar och angripna plantor sållas bort för hand. I viss mån används bekämpningsmedel som t.ex såpa och nedbrytbara oljor. Plantorna gödslas med organisk gödsel från t.ex kor eller höns.

Ekologisk odling kräver en större arbetsinsats och ger något lägre avkastning än konventionell odling. I Sverige är det organisationen KRAV som kontrollerar och märker ekologiskt odlad bomull.

Vad kan du göra?

  • Försök att välja kläder och textilier som är gjorda av ekologisk odlad bomull. Den ekologiska bomullen som finns på marknaden inkluderar inte vattenförbrukningen men är idag bästa alternativet.
  • Välj bomullsprodukter med omsorg. Lämna in kläderna som du inte använder men som fortfarande är funktionella till second-hand butiker eller låt dem gå vidare i familjen och bekantskapskretsen.

Ett utdrag ur WWF EKO 3-2004

Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 041104


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com