- Kostnaderna för fritidsbåtar och isbrytning ska finansieras av staten
- Reglerna för lotsning ses över
- Sänkta farledsavgifter baseras på hur mycket last fartyget tar
Det är några av förslagen i Godstransportdelegationens slutbetänkande. Vänerregionens Näringslivsråd (VNR) är, i ett yttrande till delegationen, positiva till det mesta och tror att Vänersjöfartens konkurrenskraft kan stärkas om betänkandet blir verklighet.
I ett yttrande över förslaget vill man dock, i vissa stycken, gå ännu längre.
Att staten tar över ansvaret för fritidsbåttrafiken och isbrytningen är bra, menar man. Men om Sjöfartsverket skulle svara för isbrytning ända in till kaj, så som man gör i Finland, skulle hamnavgifterna kunna sänkas ytterligare.
Reglerna för lotsning ska ses över, enligt betänkandet. Även det är bra, menar VNR. Man påpekar dock att den provverksamhet med förenklad lotsning som utlovats i Vänern aldrig har blivit av.
Man är också positiva till att farledsavgifterna ska sänkas och baseras på nettoton. Man bör dock fundera på att särbehandla tankfartygen som annars kan få en för hög avgift.
Förslaget att ha olika farledsavgifter beroende på farledens längd, faller dock inte i lika god jord. VNR menar att själva poängen med Vänersjöfarten är att den når långt in i landet, där industrin finns. Att då införa avståndsberoende farledsavgifter innebär att sjöfarten missgynnas gentemot bil och tåg.
I betänkandet skriver Godstransportdelegationen att Vägverket och Banverket bör ta ett större ansvar för infrastrukturen kring viktiga hamnar. Det förslaget gillas av VNR som hoppas att detta ansvar även ska innefatta en anslutning från E18 till hamnen i Kristinehamn och en elektrifiering av järnvägssträckan Nykroppa-Kristinehamn.