Var fjärde ung flicka känner sig pressad av medias skönhetsideal

Var fjärde flicka mellan 11 och 16 år känner sig pressad av de skönhetsideal som de möter i reklam och media. Det framgår av en ny undersökning som genomförts i samband med FLICKAs Sverigeresa. Sverigeresan avslutades idag måndag med ett evenemang för 4600 ungdomar på Fryshuset i Stockholm.

- Det här innebär att det finns tiotusentals unga flickor som känner sig pressade idag. Tyvärr är det ingen överraskning, snarare en bekräftelse på det intryck jag har fått när jag har träffat ungdomar runtom i Sverige. Det visar hur viktigt arbetet med att lyfta fram motkrafter och motbilder är, säger Sara Damber, projektledare för FLICKA.

Den nya undersökningen visar också att nio av tio unga flickor anser att det är ganska viktigt eller mycket viktigt att känna sig snygg. Samtidigt är mindre än var åttonde flicka helt nöjd med sitt utseende.

FLICKA är ett regeringsfinansierat projekt som leds av Sara Damber som tidigare har startat stiftelsen Friends. Under 2004 har FLICKA besökt 25 olika städer och träffat 50 000 barn och ungdomar mellan 10 och 15 år. Förutom att diskutera självkänsla, ideal och identitet har FLICKA under Sverigeresan bland annat genomfört följande aktiviteter:

  • Utbildat tusentals ungdomar i mediekritik och delat ut handfasta manualer för kritisk mediegranskning.
  • Utbildat tusentals ungdomar i feministiskt självförsvar.
  • Startat ett nätverkssamarbete mellan ett 50-tal organisationer på riks- och lokalnivå som arbetar med barn- och ungdomsfrågor.
  • Försett skolor runtom i Sverige med studiematerial om bland annat mediekritik.
  • Ökat engagemanget för frågor som rör ungdomar och mediapåverkan på ett antal orter. Exempelvis har ett 20-tal lokala jämställdhetsprojekt dragits igång från Helsingborg i söder till Luleå i norr. Projekten finansieras med anslag från Allmänna arvsfonden.

Undersökningen om självbild och mediepåverkan genomfördes under vecka 42 på ungdomssajten Lunarstorm. 1742 barn och ungdomar mellan 11 och 16 år deltog, 1034 flickor och 708 pojkar.

Pressmeddelande från: Socialdepartementet - Projektet FLICKA
Artikeln publicerad: 041027


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com