Götene använder sig inte av EU:s miljömärkning EU-blomman i sin upphandling. Därmed missar kommunen en möjlighet att ställa krav som ger bättre miljö och hälsa.
86 procent av landets kommuner utnyttjar inte EU-blommans kriterier i sin upphandling, enligt Sveriges Konsumentråds granskning.
- Kommunerna kan bli mycket bättre. Flera kommuner anger att de inte får använda sig av miljömärkningars kriterier, men EU-kommissionen har slagit fast att kriterierna får användas som underlag för upphandling, säger Emelie Löthgren, kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumentråd.
Produkter märkta med EU-blomman har låg påverkan på miljö och hälsa och uppfyller höga kvalitetskrav. EU-blomman finns för 21 olika produktgrupper, bland annat färger, lacker och golv.
- Inom EU handlar 380 miljoner människor för mer än 5 000 miljarder euro årligen. Det skulle ha stor betydelse för miljö och människors hälsa om en större del av den handeln bestod av miljömärkta produkter, säger Emelie Löthgren.
För att öka kännedomen om EU-blomman hos allmänheten och inte minst i kommunerna arrangeras denna vecka ”European Flower Week” i åtta europeiska länder. EU-kommissionen har utsett Sveriges Konsumentråd och SIS Miljömärkning att informera om EU-blomman i Sverige.
166 kommuner har besvarat Sveriges Konsumentråds enkät. Av de 138 kommuner som gett svar som kan kategoriseras, har 119 kommuner svarat att de inte använder sig av EU-blomman i sin upphandling, medan 19 har svarat att de använder sig av EU-blomman.
Sammanställningen av kommuners upphandlingskrav finns på www.sverigeskonsumentrad.se.