Veckans miljöruta - Vem hinner först?
Barn är snabba. Omåttligt nyfiknaoch uppfinningsrika, allt skall undersökas. De kommer åt där vi trodde det var stängt. De öppnar förpackningar, burkar och flaskor med häpnadsväckande fingerfärdighet och stoppar i munnen! För munnen är kanske det viktigaste sinnet av alla när omgivningarna ska undersökas. Så frågan är vem hinner först. Du eller det lilla barnet på upptäcksfärd.
Varje år sker tusentals förgiftningstillbud i hemmen med barn som får i sig kemikalier. Oftast gäller det barn mellan tre och fyra år som smakat på rengöringsmedel av olika slag. Den vanligast orsaken till sjukhusvård är när barnen fått i sig bränsle, som tändvätska och lampolja, vilket kan orsaka kemisk lunginflammation. Riktigt allvarligt kan det bli när barn får i sig alkaliska ämnen, som ofta finns i propplösare och ugnsrengörningsmedel. Kylarvätska som innehåller etylen glykol kan ge svåra njurskador.
Tänk på!
- En barnskyddande förpackning betyder inte att den är helt säker, det betyder bara att det tar längre tid att öppna den.
- Häll aldrig över kemikalier från originalförpackningen till annan förpackning.
- Förvara kemikalier i låst skåp, eller annan plats som barnet inte kan nå.
- Håll uppsikt vid användandet till exempel vid grillning, målning etc.
- Vissa barnskyddande förslutningar slutar fungera om de förvaras länge, på grund av att innehållet påverkar plasten i korken/locket.
Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 041007
|