I samband med budgetarbetet för 2005 har Västtrafik tillsammans med sina ägare diskuterat hur kostnadsökningen för kollektivtrafiken ska finansieras. För att fortfarande kunna utveckla och behålla en bra kollektivtrafik har ett förslag skickats till Västtrafiks styrelse om att höja biljettpriserna med i genomsnitt 2,6 procent i början av nästa år och att ägarna ökar sin ersättning med 49 miljoner nästa år.
- I vår långsiktiga ekonomiska planering förutsåg vi för flera år sedan att våra kostnader skulle komma att öka. Anledningen till kostnadsökningen är att när gamla avtal med trafikentreprenörerna gått ut så har trafiken upphandlats på nytt och dessa nya avtal har blivit dyrare. Under förra året gjorde vi stora besparingar därför behöver vi bara göra en blygsam höjning i år för att klara våra kostnadsökningar, säger Västtrafiks informationschef Gunilla Wicktor.
- Genom de nya avtalen har resenärerna fått en bättre komfort med fräschare, säkrare och mer handikappvänliga fordon. De senaste åren har fler än hälften av våra fordon byts ut. Västtrafiks resenärer har fått tillgång till 750 nya bussar, nio nya tåg och snart också 40 nya spårvagnar. Tre av fyra fordon är anpassade för personer med funktionshinder. För att underlätta resandet har vi rustat upp alla 22.000 hållplatser, byggt nya terminaler som till exempel Knutpunkt Mölndalsbro, Borås resecentrum, Mariestads busstation och Grästorps resecentrum och vi har öppnat nya tågstationer i Älvängen, Stora Höga och Floby, säger Gunilla Wicktor.
Det förslag som Västtrafiks styrelse ska ta ställning till den 22 september innebär att priset på månadskort och periodkort höjs med i genomsnitt 2 procent och för värde-/rabattkort föreslås en höjning per kupong/zon med 25 öre från 6,65 kronor till 6,90 kronor eller 3,8 procent.
För kontantbiljetter föreslås oförändrat pris.
Som exempel kan nämnas att ett rött månadkort i Göteborg höjs från 500 kronor till 510 kronor, ett Fritidskort höjs från 500 kronor till 510 kronor, ett 30-dagars periodkort mellan Skövde och Mariestad höjs från 805 kronor till 820 kronor, ett 30-dagars periodkort för Borås tätort höjs från 310 till 315 kronor och ett 30-dagars periodkort mellan Trollhättan och Vänersborg höjs från 525 kronor till 540.
Den föreslagna prishöjningen beräknas öka Västtrafiks biljettintäkter med 28,3 miljoner och ägarnas ersättning ökar med 49 miljoner nästa år.
Den 22 september kommer Västtrafiks styrelse att ta beslut om de föreslagna förändringarna.