Veckans miljöruta - Legionella

Med anledning av de nyligen inträffade legionella fallen i Umeå och Lidköping vill miljö- och byggenheten informera om vad du som fastighetsägare bör tänka på för att undvika tillväxt av legionella bakterien.

Har du legionellabakterier i dina vattenledningar?

Legionärssjuka är en allvarlig form av lunginflammation med hög feber, frossa, huvudvärk och muskelsmärtor. Varje år insjuknar i Sverige minst 500 personer och uppskattningsvis dör 10% av de insjuknade. Legionärssjuka förorsakas av en bakteriegrupp som kallas för legionella. Legionella finns naturligt i sjöar, vattendrag och grundvatten. Där utgör de ingen fara för människor. Du får inte legionärsjuka genom att dricka vatten. Legionellabakterien smittar först efter att ha förökat sig till betydande mängder som sedan andas in i form av en aerosol (vattendimma). Vi har själva skapat förutsättningarna för tillväxt och spridning av legionella i våra hus genom att bygga in olämpliga tekniska system, t ex varmvattensystem, luftfuktare, bubbelpool, högtryckstvättar eller kyltorn.

Legionella trivs som bäst i temperatur intervallet +20- +45 oC och allra bäst vid + 37 oC. Det går att förhindra uppkomsten av höga halter av legionella genom förebyggande åtgärder. Det är viktigt med rena rör så bakterien inte får något fäste och rätt temperatur tillräckligt länge. Det är också viktigt att man minimerar blindledningar där vattnet kan bli stillastående och svalna. När man installerat fjärrvärme eller värmepump är det viktigt att man även går igenom sitt varmvattensystem så att rätt temperatur kan hållas i varmvattnet, ofta kan man behöva lite stödvärme från en elpatron.

Det går att få bukt med bakterien.

  • Höga temperaturer i varmvattenberedaren i viss tidsperiod: +70oC i 4-6 minuter, +60oC i 120 minuter eller +55oC i 180-240 minuter.
  • Temperaturen på varmvattnet måste vara lägst 50°C vid varje tappställe. Det innebär att temperaturen ut från beredaren måste vara högre, beroende på ledningslängd, isolering mm. Samtidigt måste risken för skållning undvikas.
  • Rengör varmvattenberedare regelbundet. I bottenslammet trivs bakterier.
  • Spola igenom vattenledningar med hett vatten när det stått oanvända ett tag, t ex i sommarstugor eller när du varit bortrest.
Vill du veta mera om Legionella finns det bra information från www.boverket.se och www.smittskyddsinstitutet.se

Miljö och Byggenheten i Götene Kommun
Artikeln publicerad: 040908


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com