Svenskarnas personbilar slukar mer bränsle än genomsnittsbilen inom EU. Trenden mot allt tyngre och motorstarkare bilar håller i sig och samtidigt har Sverige en förhållandevis gammal bilpark.
Men svenskarna skulle i bästa fall kunna spara 5-6 miljarder kronor bara genom att använda sina bilar på ett klokare och mindre bränsleslukande sätt. En föryngrad bilpark med fler bränslesnåla fordon skulle höja den siffran.
Det visar den kartläggning som Vägverket gjort av bilägandet och bilåkandet i 23 svenska kommuner inom arbetet med att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen av koldioxid som bidrar till att växthuseffekten accelererar.
- Vikt, motoreffekt och körsätt är de faktorer som har störst betydelse för hur långt bilen rullar på varje liter bränsle. Lättare och motorsvagare bilar är generellt bränslesnålare och därmed bättre för plånboken och miljön, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Fordonen har blivit snålare de senaste 20 åren, bränsleförbrukningen har i medeltal minskat med 12-13 procent. Bilarna hade dock kunnat vara betydligt snålare om vikt och effekt hållits konstant under denna tid. Då hade bensinbilarna i snitt kunnat ha en förbrukning på 7,6 l/100km och dieselbilarna en förbrukning på 5,2 l/100km istället för som nu 8,9 l/100km respektive 6,8 l/100km.
Vägverkets undersökning visar att egenskaperna hos fordonen varierar kraftigt mellan olika orter, men i kartläggningen framkommer också att faktorerna i någon mån kompenserar varandra.
De beräkningar Vägverket gjort bygger på den så kallade EU-körcykeln. Det är en körcykel som alla nya bilar testas efter och som redovisas i den obligatoriska bränsledeklarationen.
I de mest bränsleeffektiva kommunerna är bilden tydlig; det finns ett klart samband mellan låg förbrukning och liten andel tunga och motorstarka bilar. Den absolut lägsta förbrukningen nås där dessa faktorer finns samtidigt som bilarna är nyare än genomsnittet.
De tunga och motorstarka bilarna finns framför allt i de största kommunerna. Var fjärde bil i t.ex. Stockholm väger över 1,5 ton och har en effekt på minst 158 hästkrafter.
Den bränsleförbrukning som kommer fram i kartläggningen är beräknad utifrån bilarnas vikt, motorstyrka och ålder samt med hänsyn taget till hur långt olika ålderskategorier körs. Den verkliga bränsleförbrukningen beror naturligtvis också på andra faktorer. Exempelvis så drar vinterkörning mer än sommarkörning, liksom stadstrafik mer än landsvägskörning.
Svenska bilar bränsletörstigare än EU-genomsnittet
Vi svenskar kör de bränsletörstigaste bilarna i Europa. Förbrukningen hos våra nya bilar ligger nästan 20 procent över genomsnittet inom EU. Genom våra bilval bidrar vi alltså mer än de flesta, räknat per körd mil, till att öka växthuseffekten. Utsläppen från vägtrafiken ökar för närvarande med cirka 1 procent per år. Detta trots att etappmålet för transportern kräver utsläppen av koldioxid från trafiken minskar med cirka 12 procent från dagens nivå fram till år 2010.
- Självklart är det bra om en stor del av den svenska bilparken byts ut mot fler bränslesnåla bilar. Den viktigaste insatsen de närmaste åren är därför att få genomslag för sådana fordon. Om varje nybilsköpare konsekvent valde den miljövänligaste bilen i varje storleksklass, skulle svenska folkets bränslenota minska med 10 miljarder per år, koldioxidutsläppen minska med 20 procent samtidigt som färre bilister skulle skadas i trafiken, säger Lars Nilsson, Vägverkets miljödirektör.
Möjligt spara 5-6 miljarder redan idag
Men det finns idag enkla åtgärder för att minska bränsleförbrukningen, spara pengar och minska koldioxidutsläppen.
- En bilist som ser till att bildäcken har rätt däcktryck, att takräcket bara sitter på när det används, håller fartgränserna och kör på ett sparsammare sätt kan lätt spara in 10 procent av sina bränsleutgifter, tillägger Lars Nilsson.
För genomsnittsbilisten handlar det om en dryg tusenlapp per år, för Sveriges samtliga bilister om i bästa fall hela 5-6 miljarder. Samtidigt skulle koldioxidutsläppen minska med 2 miljoner ton. Beräkningarna är gjorda utifrån en årlig bränsleförbrukning på personbilssidan på 5-6 miljarder liter; därav drygt 5 miljarder liter bensin.