Inga nya fall av legionärssjuka i Lidköping med omnejd har kunnat konstateras de senaste dagarna. Provtagning har utförts från ett flertal kyltorn vid industrier i Lidköping. I ett kyltorn visar proverna säkerställd förekomst av legionellabakterier, i ett intilliggande kyltorn misstänks bakterier finnas. Det är fortfarande inte helt klarlagt att det rör sig om samma bakterier som hos sjukdomsfallen.
De berörda kyltornen stängs nu för sanering.
Ett kyltorn är en anläggning för nedkylning av vatten som används som kylvatten i en industriprocess. Runt sådana kyltorn kan vattendimma (aerosol) spridas, och det är genom dessa små vattendroppar som smittan sprids.
Nu har kompletterande provtagning gjorts på kyltornen och på andra tänkbara smittkällor. Provtagningsresultat väntas under nästa vecka.
– Inga nya, kända insjuknanden har skett efter den 22 augusti, så vi bedömer nu risken för vidare smittspridning som mycket liten, säger Nils Svensson, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.
Legionellabakterien finns naturligt förekommande i sötvatten. Släktet Legionella består av flera olika undergrupper, varför en typning är nödvändig för att fastställa eventuella orsakssamband. Den växer till i stillastående vatten, särskilt i vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Smittan sker sedan genom inandning av förorenat vatten om det sprids i aerosolform (som små vattendroppar). Smitta mellan personer förekommer inte och det är ofarligt att dricka vattnet. Inkubationstiden är som regel 5-6 dygn men kan vara något kortare eller längre (2-10 dygn).
Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation, oftast med hög feber, hosta, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer också ofta. Sjukdomen kan vara allvarlig, särskilt då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Den kan behandlas med antibiotika.