Så ska sjukvården förändras i Västra Götaland

Hälso- och sjukvårdsutskottet ställde sig i dag bakom utvecklingsstrategin för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Utvecklingsstrategin är en fördjupning av det inriktningsbeslut som regionfullmäktige tog den 1 mars om sjukvårdens struktur.

I och med strategin tar regionen ett samlat grepp över sjukvårdens resurser med avsikten att omfördela resurserna från den akuta sjukhusvården till primär-/närsjukvården och den planerade vården.

Utvecklingsstrategin slår fast att

  • De gemensamma resurserna ska användas på ett mer effektivt sätt
  • Närsjukvården och primärvården ska utvecklas och stärkas
  • Jourverksamhet ska avvecklas på tider då det är få patienter så att tillgängligheten till vård på dagtid ökar
  • Andelen planerade vården ska öka så att köerna kan kortas
  • Den specialiserade breda akutsjukvården ska koncentreras för att tillgodose kvalitet och medicinsk säkerhet.
  • Samarbetet mellan vårdgivare ska stärkas.
  • Arbetsmiljön ska förbättras
NÄRSJUKVÅRDEN/PRIMÄRVÅRDEN ÄR BASEN
Basen i hela sjukvårdsstrukturen är närsjukvården. Den ska stå för tryggheten och kunna ta hand om 80 procent av invånarnas behov av sjukvård. Primärvården har ansvaret att tillsammans med sjukhusen i regionen tillgodose befolkningens behov av närsjukvård. Detta ansvar gäller dygnet runt, veckans alla dagar. Närsjukvården ska utvecklas i hela regionen för att skapa trygghet för framför allt den stora gruppen multisjuka äldre, för barn och för många kroniskt sjuka människor. Detta kräver ett bättre samarbete mellan vårdgivarna.

SUCCESSIVA FÖRÄNDRINGAR
I utvecklingsstrategin beskrivs ett första steg i riktningen mot specialistsjukhus och akutsjukhus. Förändringarna ska ske successivt och erfarenheter ska tas tillvara. Förslagen per sjukhus är olika detaljerade med tanke på det förändringsarbete som redan pågår på sjukhusen.

SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET
SU/SAHLGRENSKA är regionsjukhuset, där den största delen av den högspecialiserade vården finns. Sahlgrenska är också ett akutsjukhus med akutläkare och har i samarbete med primärvården områdesansvaret för befolkningens behov av närsjukvård. Här finns all hematologi inom SU, mer akut kirurgi och planerad kirurgi medan den planerade ortopedin i huvudsak flyttas till Mölndal. Den geriatriska vården vid Högsbo avvecklas och flyttas till Sahlgrenska.

SU/MÖLNDAL blit ett specialistsjukhus. Här ska finnas akutintag med akutläkare. Akutvård ska finnas inom internmedicin/geriatrik. Mölndal har i samarbete med primärvården ansvar för befolkningens behov av närsjukvård. Kirurgin flyttas till Östra och Sahlgrenska. Mölndal kommer att ha ökad akut och planerad ortopedi. Förlossningsvården ska finnas kvar.

SU/ÖSTRA ska fortsätta att vara ett brett, specialiserat akutsjukhus med akutsjukvård dygnet runt. Här ska finnas akutintag med akutläkare. Östra har i samarbete med primärvården områdesansvaret för befolkningens behov av närsjukvård. Hjärtsjukvården förstärks med PCI (ballongvidgning av hjärtkärlen) samt kranskärlsröntgen. Den psykiatriska vården flyttas från Lillhagen till Östra. Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus berörs inte av förändringarna.

För att skapa utrymme för akutsjukvården och den högspecialiserade vården krävs att den planerade vården inom SU minskar.

KUNGÄLVS SJUKHUS har i samarbete med primärvården områdesansvaret för befolkningens behov av närsjukvård. Kungälvs sjukhus ska fortsätta att vara ett akutsjukhus och förväntas ta emot fler akut sjuka patienter från framför allt södra Uddevalla, Orust och på sikt delar av Göteborg. För att skapa utrymme för mer akutsjukvård krävs att den planerade vården minskar. Primärvårdens jourmottagning slås ihop med sjukhusets akutmottagning på kvällar och helger.

ALINGSÅS LASARETT blir ett specialistsjukhus med mer planerad vård än idag framför allt inom ortopedi och kirurgi samt bredare öppen specialistvård. Profilområde blir höft- och knäledsoperationer. Alingsås har i samarbete med primärvården områdesansvaret för befolkningens behov av närsjukvård. Akutmottagningen har enligt tidigare beslut avvecklats nattetid och en jourmottagning etablerats. Akut kirurgi, ortopedi och internmedicin kommer inte att bedrivas på natten.

Uppdragen till FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS, LUNDBY SJUKHUS och CARLANDERSKA SJUKHUSET är oförändrade.

SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS
BORÅS LASARETT ska fortsätta att vara ett brett, specialiserat akutsjukhus med akutsjukvård dygnet runt. Viss ökning av akutsjukvården nattetid kan förväntas då akutmottagningen vid Alingsås Lasarett stänger på natten. Borås Lasarett har områdesansvar för närsjukvården i samarbete med primärvården. Borås lasarett får ett profilområden inom framfalls- och inkontinensoperationer. Borås Lasarett kommer på sikt att ha PCI (ballongvidgning av hjärtats kärl) dygnet runt. Samverkan med SU inom cancersjukvården ska utvecklas.

SKENE LASARETT ska vara ett specialistsjukhus med områdesansvar för närsjukvården i samarbete med primärvården. Vid Skene Lasarett finns i dag två jourlinjer, en inom internmedicin och en inom primärvård. Då det är få patienter på jourtid kommer dessa jourlinjer att minskas till en.

NU-SJUKVÅRDEN
För sjukhusstrukturen inom NU-sjukvården slår utvecklingsstrategin fast att både NÄL och UDDEVALLA SJUKHUS ska bedriva akutverksamhet. NÄL blir akutsjukhus med bred specialiserad akutsjukvård dygnet runt. På lång sikt kommer PCI dygnet runt att etableras på NÄL. Uddevalla Sjukhus får, över dygnet, reducerad akutverksamhet men mer planerad vård. Den planerade vården ska öka inom framför allt ögon, urologi, kirurgi och ortopedi.

NU-sjukvården får nu i uppdrag att beskriva hur Uddevalla Sjukus kan utvecklas till ett specialistsjukhus med ansvar för huvuddelen av den planerade vården inom NU-sjukvården och hur NÄL kan utvecklas till ett brett specialiserat akutsjukhus med dygnet-runt-jour inom de flesta specialiteter och med ansvar för huvuddelen av den akuta länssjukvården inom NU-sjukvården. Uppdraget ska vara genomfört 31 december 2004.

Sjukhusen i STRÖMSTAD, LYSEKIL, BÄCKEFORS ska vara navet i närsjukvården vilket bl.a. innebär att sjukhusen i samarbete med primärvården har ett områdesansvar för befolkningens behov av närsjukvård. Verksamheten vid sjukhusen bör utvecklas så att allt mer av invånarnas behov av medicinsk, psykiatrisk och geriatrisk vård samt rehabilitering kan tillgodoses inom närområdet.

SKARABORGS SJUKHUS
KÄRNSJUKHUSET I SKÖVDE ska fortsätta att vara ett akutsjukhus dygnet runt med ökad akutsjukvård jämfört med i dag. Här ska finnas tyngre och mer resurskrävande kirurgi och ortopedi medan den planerade vården ska minska. KSS har ett områdesansvar för närsjukvården i samarbete med primärvården. Kärnsjukhuset kommer, som första sjukhus i regionen utanför SU, att på sikt ha akut PCI (ballongsprängning av hjärtats kärl) dygnet runt.

SJUKHUSET I LIDKÖPING ska vara ett specialistsjukhus med mer planerad vård än i dag och bred öppen specialistvård. Profilområdet blir inom planerad kirurgi/ortopedi. Sjukhuset har, i samarbete med primärvården, ett områdesansvar för invånarnas behov av närsjukvård. Akutmottagningen ska vara öppen med internmedicinsk kompetens dygnet runt och med akut kirurgi/ortopedi fram till klockan 21 alla dagar. Intensivvårdsavdelningen anpassas till sjukhusets uppdrag.

Sjukhuset i MARIESTAD och Sjukhuset i FALKÖPING är specialistsjukhus. Sjukhusen har ett områdesansvar för närsjukvården i samarbete med primärvården. Den öppna specialistvården ska utvecklas.

TIDPLAN
Förslag till hur förändringarna ska genomföras ska vara klart 31 december 2004.

BESLUT 14 SEPTEMBER
Beslut om utvecklingsstrategin tas i regionstyrelsen den 31 augusti och i regionfullmäktige den 14 september.

Reservationer lämnades från moderaterna och kristdemokraterna till förmån för egna förslag.
Vänsterpartiet avstod från att delta i beslutet. Sjukvårdspartiet och miljöpartiet lämnade egna protokollsanteckningar.

Fler beslut från hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde:

UTÖKAD STRÅLVERKSAMHET
Väntetiderna till strålbehandling har ökat under 2004 och hälso- och sjukvårdsutskottet godkände i dag en utökning av strålverksamheten i regionen. Ökningen omfattar 100 strålbehandlingsserier på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Regionen har tidigare beslutat om en utbyggnad av strålverksamheten vid SU med ytterligare två acceleratorer till totalt nio stycken. På Södra Älvsborgs Sjukhus pågår en utbyggnad från två till tre acceleratorer vilket ytterligare kommer att utöka kapaciteten.

METOD OCH PRINCIPER KLARA FÖR REGIONENS PRIORITERINGSARBETE

Slutrapporten om vårdens prioriteringar överlämnades idag till hälso- och sjukvårdsutskottet. Rapporten innehåller en samlad beskrivning av metod och principer för regiongemensamma prioriteringar.

Arbetet med regiongemensamma prioriteringar har pågått sedan 2001. Målet har varit att ta fram en metod som underlättar arbetet att uppnå medicinsk samsyn i vårdens prioriteringsfrågor. En enhetlig beskrivningsmetod av prioriteringar, baserad på medicinsk samsyn, gör det möligt att värna att patienterna får likvärdig medicinsk behandling i hela regionen.

Hälso- och sjukvårdsdirekören fick i uppdrag av utskottet att återkomma med förslag till fortsatt handläggning av prioriteringsarbetet och beslut om regiongemensamma prioriteringar i regionfullmäktige.

JA TILL FOSTERDIAGNOSTIK - MEN UTRED ANDRA METODER OCKSÅ

De gravida kvinnor som så önskar bör erbjudas fosterdiagnostik. Det anser hälso- och sjukvårdsutskottet i sitt remissvar till justitiedepartementet. Utskottet menar dock att alternativa fosterdiagnostiska metoder bör utredas ytterligare innan detta införs i regionen. Utskottet ger därför direktören för hälso- och sjukvårdsavdelningen i uppdrag att undersöka andra fosterdiagnostiska metoder.

NEJ TILL ASSISTERAD BEFRUKTNING FÖR HOMOSEXUELLA KVINNOR
Justitiedepartementet har skickat ut en promemoria på remiss som handlar om ”Föräldraskap vid assisterad befruktning för homosexuella”. Hälso- och sjukvårdsutskottet avstyrker förslaget om att lesbiska par ska få tillgång till assisterad befruktning inom den offentliga vården. Främst är det för att förslaget brister ur ett jämlikhetsperspektiv. Konsekvensen om samma möjlighet skulle ges till manliga homosexuella är att det skulle bli tillåtet med surrogatmammor.

FÖRSLAG OM MINSKADE KOSTNADER FÖR SPECIALISTTANDVÅRDEN
Hälso- och sjukvårdsutskottet godkände i dag en rapport från regionkansliet som föreslår minskade kostnader för specialisttandvården. I rapporten föreslås en besparing på 13 miljoner kronor dels genom ökade intäkter, dels genom minskning av jourverksamhet. Utredningen lämnas nu över till hälso- och sjukvårdsnämnderna för överväganden.

FÖRLÄNGD FÖRSÖKSVERKSAMHET FÖR SAMORDNAD REHABILITERING
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att förlänga försöksperioden för samordnad rehabilitering (arbetsterapi, sjukgymnastik och rehabilitering) i Mark-Svenljunga med ett år till och med 2006. Utskottet konstaterar att resultaten hittills är positiva men att det har gått för kort tid av försöksperioden för att besluta om en permanent samordning.

VÅRDPROGRAM FASTSTÄLLDA
Hälso- och sjukvårdsutskottet fastställde två regionala vårdprogram; ett för hjärntumörer i centrala nervsystemet samt ett för cancer rekti, dvs ändtarmscancer.

FÖRSLAG TILL BÄTTRE SAMVERKAN KRING BARN OCH UNGDOMAR
En gemensam överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen ska utarbetas för att förbättra samverkan när det gäller barn och ungdomar med sammansatta psykiatriska och sociala problem.

Pressmeddelande från: Hälso- och sjukvårdsavdelningen
Artikeln publicerad: 040831


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com