Antalet fall av legionärssjuka (lunginflammation orsakad av legionellabakterier, Legionella pneumophila) är nu nio verifierade och två misstänkta hos personer med anknytning till Lidköping. Ingen av de drabbade har smittats på sjukhus. Senast konstaterade fall kom in till sjukhus den 22 augusti.
Legionellabakterien finns naturligt förekommande i sötvatten. Släktet Legionella består av flera olika undergrupper, varför en typning är nödvändig för att fastställa eventuella orsakssamband. Den växer till i stillastående vatten, särskilt i vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Smittan sker sedan genom inandning av förorenat vatten om det sprids i aerosolform (som små vattendroppar). Smitta mellan personer förekommer inte och det är ofarligt att dricka vattnet. Inkubationstiden är som regel 5-6 dygn men kan vara något kortare eller längre (2-10 dygn).
Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation, oftast med hög feber, hosta, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer också ofta. Sjukdomen kan vara allvarlig, särskilt då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Den kan behandlas med antibiotika.
De sjukdomsfall som nu inträffat i Lidköping har alla vårdats på sjukhus liksom de två fall med starkt misstänkt legionärssjuka men där man ännu ej fått några provsvar som bekräftar legionelladiagnosen. En patient har avlidit, denna patient hade också annan allvarlig bakomliggande sjukdom.
En intensiv utredning pågår med kartläggning och bred provtagning av miljön. Någon gemensam smittkälla för de drabbade har ännu ej påträffats.
Preliminära provresultat av miljöprovtagning från förra veckan har visat legionellabakterier i några prover, vilket är normalt vid en omfattande provtagning som denna. Någon koppling med dessa miljöfynd och de sjuka personerna har ännu ej framkommit.
Utredningen sker i samarbete med Smittskyddsenheten i Västra Götaland, Miljö-hälsa Lidköpings kommun, Medicinkliniken Sjukhuset i Lidköping, Infektionskliniken Kärnsjukhuset Skövde, Länsveterinären och Smittskyddsinstitutet.