Under den senaste veckan har sex fall av legionärssjuka (lunginflammation orsakad av legionellabakterier, Legionella pneumophila) diagnosticerats hos personer boende i Lidköping.
Legionellabakterien finns naturligt förekommande i sötvatten. Den växer till i stillastående vatten, särskilt i vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Smittan sker sedan genom inandning av förorenat vatten om det sprids i aerosolform (som små vattendroppar). Smitta mellan personer förekommer inte och det är ofarligt att dricka vattnet. Inkubationstiden är som regel 5-6 dagar men kan vara något kortare eller längre (2-10 dygn).
Legionässjuka yttrar sig som en lunginflammation, oftast med hög feber, hosta, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer också ofta. Sjukdomen kan vara allvarlig, särskilt om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Den kan behandlas med antibiotika.
Det finns också en lindrigare form, Pontiacfeber, med en kortare influensaliknande sjukdom som alltid går över utan behandling.
De sjukdomsfall som nu inträffat i Lidköping har alla vårdats på sjukhus liksom ytterligare två fall med starkt misstänkt legionärssjuka men där man ännu inte fått några provsvar som bekräftar legionelladiagnosen. Fem har redan kunnat skrivas ut från sjukhuset. Av de tre som sjukhusvårdas har två förbättrats och för en är tillståndet oförändrat jämfört med när personen kom till sjukhuset. Ingen av de drabbade har livshotande sjukdom. Någon gemensam smittkälla för de drabbade har ännu inte påträffats. Miljö-hälsa i Lidköpings kommun genomför en omfattande utredning men man har ännu inte fått svar på tagna prover.
Personer i Lidköping med symtom som kan vara misstänkta för legionärssjuka ombeds kontakta sin jourcentral i första hand.
Den viktigaste förebyggande åtgärden för att förhindra legionella är att varmvatten är tillräckligt varmt. Boverket rekommenderar en varmvattentemperatur på lägst 50º vid tappstället. Man skall dock samtidigt se upp med för hög vattentemperatur vilket medför skållningsrisk.