Lightläsken fortsätter att knappa in på vanlig läsk. Fysiskt aktiva och hälsosamma unga är dem som står för den största konsumtionen. 60 procent väljer lightalternativet på grund av det låga kaloriinnehållet. 78 procent av dem som väljer lightläsk tränar regelbundet och 60 procent av lightdrickarna anser sig ha en hälsosam livsstil. Detta visar en undersökning genomförd bland läskdrickare i åldrarna 16-35 år i Sverige och Finland av undersökningsföretaget United Minds, på uppdrag av Coca Cola Drycker Sverige AB.
Konsumtionen av lightläsk ökar i Sverige*. Undersökningen visar att många svenskar skulle dricka ännu mer lightläsk om det fanns fler smaker att välja på. Det är kvinnorna som står för nästan hela ökningen. 40 procent av kvinnorna väljer lightläsk jämfört med 25 procent av männen.
– Undersökningen visar att människor nu väljer lightprodukter av medvetna hälso- och livsstilsskäl. Tidigare kopplade folk ihop lightläsk med ”tråkiga” saker som diet och bantning. Idag är den typiska lightdrickaren en aktiv, idrottande och social person säger Marie Söderqvist, VD på United Minds.
Den främsta anledningen till varför man väljer lightläsk istället för vanlig läsk är att den innehåller färre kalorier. 60 procent av dem som väljer lightalternativet, gör det på grund av den låga kalorimängden.
Hela 61 procent av lightläskkonsumenterna anser sig ha en aktiv och hälsosam livsstil. 78 procent av dem som väljer light framför vanlig läsk tränar regelbundet och över 60 procent uppger att de tränar flera gånger i veckan. Bland dem som väljer vanlig läsk uppger tre gånger så många som lightdrickarna att de aldrig tränar. 48 procent av dessa anser att de har en hälsosam livsstil. Gemensamt för båda grupperna är att de värderar ett roligt och stimulerande jobb (ca 60 %) högst och att de är måna om att träffa sina vänner (39 %).
I linje med den aktiva och träningsinriktade livsstilstrenden utses många unga idrottares förebild, David Beckham, som den typiska lightdrickaren, medan t ex den amerikanske presidenten, George W Bush, förknippas med vanlig läsk.
Undersökningen visar även att 23 procent av lightdrickarna tycker att det är viktigt att vara smal och ha en snygg kropp medan endast 14 procent av dem som dricker vanlig läsk prioriterar detta. Resultatet av undersökningen visar också att lightdrickare föredrar lightdrickare. De som dricker light tycker att andra lightdrickare är sexigare än de som dricker vanlig läsk.
Som svar på den ökade efterfrågan av lightläsk lanserar Fanta idag den nya smaken - Fanta Free Pineapple Grapefruit. Samtidigt relanseras den klassiska apelsinsmaken, Fanta Free Orange. Fanta Free, är som namnet indikerar fri från tillsatt socker och innehåller endast 3 kalorier per 100 ml.
Trots läskens popularitet visar resultaten av undersökningen att både män och kvinnor väljer mjölk eller vatten till maten om inte alkohol serveras. Hela 44 procent av de svenska männen föredrar mjölk till maten medan kvinnor helst väljer vanligt vatten. I det här sammanhanget hamnar lättölen längst ner på listan.
* Coca Cola Drycker Sverige AB:s genomsnittliga årliga tillväxt i lightsegmentet har ökat med 6,5 procent under 2000-2003.
Receptet på Coca-Cola skapades år 1886 av apotekaren John S. Pemberton i Atlanta, USA. 1895 fanns drycken i USA: s alla delstater och vid sekelskiftet kom Coca-Cola till Europa. I Sverige lanserades Coca-Cola 1953. Sedan 1997/98 ansvarar Coca-Cola Drycker Sverige AB för produktion, försäljning och distribution av Coca-Cola i Sverige. Från produktionsanläggningen i Haninge söder om Stockholm marknadsförs och distribueras förutom Coca-Cola även Coca-Cola light, Vanilla Coke, Fanta, Sprite, MER, TAB X-tra, BonAqua, Powerade, Nestea, SanSaõ och Seagram´s. Tillsammans med Coca-Cola AB, som ansvarar för marknadsföringen i Sverige, och Coca-Cola Distributören är det drygt 1050 anställda i Sverige.