Första trumkursen i Götene
Under helgen genomfördes den första trumkursen på Kinnekulle. Ett dussin entusiaster spelade Afrikanska trummor så det stod härliga till. Det spelades på djembetrummor och på doundoun.
|
Deltagarna på kursen
|
|
Janne Karlsson
|
Afrikanerna har sedan forntiden kunnat meddela sig med varandra på långa avstånd genom sina trummor. De har också dansat och sjungit på både glädjefulla och sorgliga fester till sina trummor. Trummorna används också i vardagslivet när man kallar till samling till fester och till olika ceremonier.
En sådan ceremoni är när gossarna genom att omskäras övergår från barnstadiet till att bli män.
Än idag går vi ut i buschen och lever där i tre till sex månader för att lära oss vuxenlivet, säger Baba Suso, som var lärare under trumkursen, själva omskärelsen går till så att medicinmannen ropar upp vårt namn och sen slår han med ett svärd i en trädgren. Han gör själva omskärelsen på avstånd, han berör oss aldrig. Jag vet att detta är svårt att förstå för en västerlänning. Det finns så mycket magi i Afrika som inte går att förklara. Man måste se och uppleva det själv.
Djembe är egentligen ett soloinstrument, säger Helena Frykstrand som arrangerat kursen, när man spelar i en grupp så är det alltid en trumma som är den ledande trumman och som de andra följer. Doun-doun är en bastrumma som
hjälper de andra att håller rytmen.
Janne Karlsson spelar vanligtvis västerländska trummor där takten är matematiskt uträknad.
|
Trumlärare Bab Suso
|
Det var svårare än vad jag föreställt mig att ställa om till den afrikanska rytmen som är oregelbunden, vilket är helt annorlunda än vår. Jag fick kämpa på ganska hårt innan det lossnade för mig.
Alla deltagare ville lära sig mer trots att händerna värkte av de ovana rörelserna. Baba Suso och Katherine Nyhuus anordnar speciella trumkursresor till Gambia där Baba är född och uppvuxen. Många av deltagarna kommer därför att återses under Gambias sol under vår kalla januarimånad.
Pressmeddelande från: Moder Jord
Artikeln publicerad: 040816
|